Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
20. augusta 2024 o 16:41
Čas čítania 0:31

Inšpektori varujú pred nebezpečnou kozmetikou, ktorá sa môže nachádzať na slovenskom trhu. Na zozname sa ocitli aj luxusné značky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vo väčšine produktov našli látku Butylphenyl Methylpropional.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Do systému Safety Gate Rapex - systému EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch ich nahlásili kontrolné orgány v Česku, Taliansku a vo Francúzsku. 


Výrobky sa môžu vyskytovať aj na Slovensku, upozornil ÚVZ. Databáza výrobkov hlásených do systému Safety Gate/RAPEX je dostupná aj na webovej stránke Európskej komisie.

Vo väčšine produktov našli látku Butylphenyl Methylpropional. Tá sa v minulosti sa používala ako vonná zložka do parfumov a ďalších kozmetických prípravkov. Od 1. 3. 2022 je butylfenyl metylpropional na našom trhu zakázaný.

Látku našli napríklad v sprchových géloch značky Palmolive, vlasovej kozmetike od  L'Oréal či opaľovacích krémoch. Na zozname sa objavili aj luxusné parfémy od značiek ako Yves Saint Laurent, Burberry či Jean Paul Gaultier. Celý zoznam si pozrieš tu

ÚVZ SRÚVZ SRÚVZ SRÚVZ SR
Zobraziť galériu
(25)
Domov
Zdieľať
Diskusia