Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
23. augusta 2024 o 7:31
Čas čítania 0:35

Na Slovensku sa môže nachádzať nebezpečná kozmetika. ÚVZ zverejnil zoznam produktov, ktoré sú problematické

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výrobky sa môžu vyskytovať aj na Slovensku.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Do systému Safety Gate Rapex - systému Európskej únie na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch ich nahlásili kontrolné orgány v Maďarsku a Taliansku. 

Výrobky sa môžu vyskytovať aj na Slovensku, upozornil ÚVZ. Databáza výrobkov hlásených do systému Safety Gate/RAPEX je dostupná aj na webovej stránke Európskej komisie. V kozmetike sa nachádzala látka Butylphenyl Methylpropional.

Tá je charakteristická tým, že má príjemnú vôňu a v minulosti sa používala ako vonná zložka do parfumov a ďalších kozmetických prípravkov. Od 1. 3. 2022 je butylfenyl metylpropional na našom trhu zakázaný.

Látku obsahovali napríklad sprchové gély značky Palmolive, kozmetická súprava od Calvin Klein, rôzne parfumované vody neznámych značiek či produkty na opaľovanie od Nivea. Za nebezpečné označili aj antiperspiranty od AXE, penové tužidlo na vlasy od Schwarzkopf či krém pre deti. Celý zoznam si môžeš pozrieť na tomto odkaze.

ÚVZÚVZÚVZÚVZ
Zobraziť galériu
(16)
Domov
Zdieľať
Diskusia