Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
26. augusta 2024 o 13:06
Čas čítania 0:43

V španielskom letovisku bojujú s inváziou medúz. Od mája popŕhlili viac ako 7-tisíc ľudí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vo vodách najčastejšie pozorujú dva druhy.

  • Na pobreží Costa Brava, v španielskom letovisku na severovýchode krajiny, bojujú s inváziou medúz. Dôvodom je vyššia teplota mora, informuje The Guardian.
  • Stúpajúca teplota vody spôsobuje ľahšie rozmnožovanie živočíchov.
  • Od mája do augusta vyhľadalo lekársku pomoc takmer 7500 ľudí po popŕhlení medúzou. V porovnaní s minulým rokom ide o 41 percent viac.
  • Španieli vytvorili vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu mapu, na ktorej zaznamenávajú výskyt medúz.

Citát:„Všetky výskumy ukazujú, že čísla sú cyklické a niektoré roky sú medúzy oveľa početnejšie ako v iných. Na pobreží Costa Brava však vidíme, že cykly sa skracujú. Cyklus rokov s hojným výskytom medúz sa u niektorých druhov skracuje z ôsmich alebo desiatich rokov len na dva,“ uviedla Macarena Marambio, výskumníčka z Inštitútu morských vied v Barcelone.

Širší kontext: Vo vodách najčastejšie pozorujú druhy Cotylorhiza tuberculata a Rhizostoma pulmo. Na plážach v južnom Katalánsku spozorovali aj medúzam blízko podobnú Mechúrovku portugalskú, ktorej uštipnutie je obzvlášť bolestivé.

16. septembra 2024 o 11:30 Čas čítania 3:30 Dostaň sa k moru alebo do Škandinávie za 40 €. Toto sú TOP tipy na akciové spiatočné letenky Dostaň sa k moru alebo do Škandinávie za 40 €. Toto sú TOP tipy na akciové spiatočné letenky

Na rozmnožovanie medúz má okrem klimatickej zmeny vplyv aj nadmerný rybolov, ktorý znižuje počet predátorov, výstavba vlnolamov, umelých pláží a prístavov.

Prečítaj si aj tieto články:

22. augusta 2024 o 18:46 Čas čítania 1:12 VIDEO: Muž na letisku zvolil netradičný výstup z lietadla. Cez núdzový východ prešiel po krídle a zliezol po motore na dráhu VIDEO: Muž na letisku zvolil netradičný výstup z lietadla. Cez núdzový východ prešiel po krídle a zliezol po motore na dráhu
22. augusta 2024 o 9:30 Čas čítania 5:51 Bola som na dovolenke pri mori v Poľsku: Nájdeš tam viac, ako gýčové stánky a smrad spáleného oleja? (Reportáž) Bola som na dovolenke pri mori v Poľsku: Nájdeš tam viac, ako gýčové stánky a smrad spáleného oleja? (Reportáž)
21. augusta 2024 o 11:30 Čas čítania 4:51 PELIKÁN SPUSTIL AKCIOVÉ LETENKY: Vycestuj do Thajska, Vietnamu či Bali za menej ako 500 EUR PELIKÁN SPUSTIL AKCIOVÉ LETENKY: Vycestuj do Thajska, Vietnamu či Bali za menej ako 500 EUR
Mechúrovka portugalská.
Mechúrovka portugalská. Zdroj: Wikipedia / Rhalah
Domov
Zdieľať
Diskusia