Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
7. augusta 2024 o 13:50
Čas čítania 0:58

Putin vyzval na propagáciu „tradičných ruských hodnôt“. Rusko plánuje v zahraničí rozširovať svoj nový program

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na programe aktuálne pracuje vláda.

  • Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyzval vládu, aby vypracovala program na zahraničnú propagáciu „tradičných ruských duchovných a morálnych hodnôt“. 
  • V príkaze zverejnenom na webovej stránke Kremľa ruský prezident nariadil úradníkom zodpovedným za národné projekty, aby na program s názvom "Rusko vo svete" vyčlenili bližšie nešpecifikovanú sumu peňazí. 
  • Program bude podľa nariadenia zameraný na „rozvoj medzinárodnej spolupráce mládeže a propagáciu tradičných ruských duchovných a morálnych hodnôt v zahraničí“.

Prečo je to dôležité: Nový program Ruska odráža snahu krajiny rozšíriť svoj globálny vplyv prostredníctvom propagácie „tradičných hodnôt“, v ktorých propagujú potláčanie základných ľudských práv. Program odhaľuje pokračujúce ruské odmietanie liberálnych ideológií, najmä v súvislosti s LGBT+ právami.


Širší kontext: V príkaze nie sú špecifikované hodnoty, ktoré sa budú v Rusku presadzovať. Rusko podľa AP prejavuje rastúcu nevraživosť voči západnému sociálnemu liberalizmu, najmä voči legitimizácii netradičných sexuálnych vzťahov a rodovej identity.


Minulý rok ruský najvyšší súd zakázal takzvané „medzinárodné hnutie LGBT“ ako extrémistické. Niektorí Rusi boli odvtedy krátkodobo uväznení alebo im udelili pokutu za vystavovanie materiálov s touto tematikou. V marci tohto roku ruská Federálna služba pre finančný monitoring (Rosfinmonitoring) zaradila LGBT+ hnutie na svoj zoznam extrémistických a teroristických organizácií.


Od začiatku konfliktu na Ukrajine vo februári 2022 Putin verejne označil Západ za „satanský“ a obvinil ho, že sa snaží Rusko podkopať liberálnymi ideológiami. Rusko v roku 2022 zakázalo takzvan=u homosexuálnu propagandu medzi dospelými, čím rozšírilo predchádzajúcu legislatívu, ktorá ju zakazovala medzi neplnoletými.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež tieto články: 

28. júla 2024 o 17:35 Čas čítania 1:01 Putin pohrozil strelami schopnými niesť jadrové hlavice. Dôležité rozhodnutie závisí od krokov USA Putin pohrozil strelami schopnými niesť jadrové hlavice. Dôležité rozhodnutie závisí od krokov USA
24. júla 2024 o 15:40 Čas čítania 0:49 Ukrajina je ochotná rokovať s Ruskom o mieri. Ukrajinský minister obrany uviedol, za akých podmienok Ukrajina je ochotná rokovať s Ruskom o mieri. Ukrajinský minister obrany uviedol, za akých podmienok
1. augusta 2024 o 20:04 Čas čítania 0:47 Rusi sa pýšia, že zostrelia stíhačky F-16. Vojakom ponúkajú odmeny za ich zničenie Rusi sa pýšia, že zostrelia stíhačky F-16. Vojakom ponúkajú odmeny za ich zničenie
Domov
Zdieľať
Diskusia