Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
3. septembra 2024 o 16:25
Čas čítania 1:03

Nemecký Volkswagen uvažuje nad prepúšťaním. Niektoré závody pravdepodobne bude musieť zatvoriť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Volkswagen zvažuje historické zatváranie nemeckých závodov v rámci úspor.

  • Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) po prvýkrát rozmýšľa nad zatvorením tovární v Nemecku.
  • Vedenie koncernu považuje jeden veľký závod na výrobu vozidiel a jeden závod na výrobu komponentov v Nemecku za zastarané, uviedla podniková rada, ktorá sľúbila tvrdý odpor.
  • Volkswagen má približne 680-tisíc zamestnancov. Koncern uviedol, že je nútený ukončiť program zabezpečenia pracovných miest, ktorý funguje od roku 1994 a zabraňuje prepúšťaniu, pričom dodal, že všetky opatrenia budú prerokované s podnikovou radou.
  • Volkswagen na Slovensku však prepúšťanie neplánuje.

Citát: „Situácia je mimoriadne napätá a nemožno ju prekonať jednoduchými opatreniami na zníženie nákladov,“ uviedol šéf značky Volkswagen Thomas Schäfer.

Širší kontext: Hlavná značka Volkswagen už roky zápasí s vysokými nákladmi a z hľadiska výnosov výrazne zaostáva za inými značkami koncernu, ako sú Škoda, Seat a Audi. Koncern minulý rok v decembri zverejnil úsporný program, vďaka ktorému by sa mali náklady vo vlajkovej značke do roku 2026 znížiť až o 10 miliárd eur. Realizácia plánu v dôsledku slabého predaja viazne.


Agentúra DPA minulý týždeň citovala zdroje oboznámené s problematikou, podľa ktorých do splnenia cieľa úspor na rok 2024 chýbajú 2 až 3 miliardy eur. Spoločnosť pritom v čase prezentácie plánu tvrdila, že úspory vo výške 4 miliardy eur by sa mali prejaviť už v tomto roku.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

Volkswagen na Slovensku v súvislosti s úspornými opatreniami prepúšťať nebude „Na konci minulého roka sme začali s výrobou nových generácií modelov Volkswagen Passat a Škoda Superb a zároveň sa pripravujeme na nábeh nového, plne elektrického SUV Porsche Cayenne. V tejto súvislosti aj naďalej priebežne prijímame nových zamestnancov, najväčší dopyt je po odborníkoch s elektrotechnickým vzdelaním,“ povedala pre Refresher hovorkyňa Lucia Kovarovič Makayová.

Domov
Zdieľať
Diskusia