Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
5. septembra 2024 o 7:39
Čas čítania 1:19

V popradskej škole hľadali nahlásenú bombu riaditeľka a zamestnanci. Polícia im nepomohla

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Páchateľ zatiaľ nie je známy.

  • Popradská škola na Koperníkovej ulici, rovnako ako viac než 200 ďalších škôl na Slovensku, čelila v prvej polovici týždňa falošnej bombovej hrozbe. Riaditeľka Barbora Cehulová však musela situáciu riešiť sama, bez pomoci polície.
  • Keď volala na číslo 158, očakávala pomoc, no polícia jej oznámila, že je to na jej rozhodnutí, ako bude postupovať. Školu musela prehľadať sama spolu so správcom a ďalšími zamestnancami.
  • Hoci minister vnútra Matúš Šutaj Eštok tvrdil, že polícia robí všetko, čo môže, v prípade tejto školy hliadky neprišli. Riaditeľka musela čeliť tejto situácii bez akejkoľvek podpory, informuje Denník N.

Citát: „Povedali nám, že je na kompetencii riaditeľa školy, ako bude postupovať. Keď človek volá na číslo 158, tak očakáva pomoc vyšších orgánov, a nie sú tam,“ uviedla, pričom spolu s kolegami prehľadala budovu školy v náročnej atmosfére neistoty.

Prečo je to dôležité: Situácia, v ktorej sa riaditeľka ocitla, môže poukazovať na vážnu medzeru v podpore zo strany štátu, keď školy čelia bombovým hrozbám. Hoci ministerstvo školstva radí kontaktovať políciu, v tomto prípade škola zostala bez jej zásahu. Riaditeľka tak bola nútená prevziať celú zodpovednosť na seba, čo zvýrazňuje tlak a stres, ktorému čelia školskí riaditelia v krízových situáciách, kde by mali mať jasnú a profesionálnu podporu zo strany bezpečnostných zložiek.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Širší kontext: V utorok aj v stredu dostala škola rovnaké výhražné e-maily. Prvý deň vyučovanie predčasne ukončili, no druhý deň sa riaditeľka rozhodla situáciu zvládnuť pokojne, žiakom nič nepovedali a vzali ich na prechádzku. Cehulová spomenula predchádzajúce hrozby z mája, kedy policajti zasiahli s plnou silou – teraz však musela konať sama.

Viac ako 270 slovenských škôl dostalo e-mailové hrozby o bombách v ich budovách. Polícia na tieto prípady nereagovala jednotne a mnohé školy museli konať na vlastnú päsť.
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok tvrdil, že polícia koná podľa možností.


Páchateľ výhražných e-mailov nie je známy a vyšetrovanie sa stále vedie ako terorizmus. Minister školstva Tomáš Drucker zdôraznil, že vinníkom hrozí vysoký trest, no polícia má problémy so stopovaním ich identity.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

5. septembra 2024 o 6:55 Čas čítania 0:58 Odborník o bombových hrozbách na školách: Šutajove Eštokove kamery pred školami sú placebo, teroristu to od útoku neodradí Odborník o bombových hrozbách na školách: Šutajove Eštokove kamery pred školami sú placebo, teroristu to od útoku neodradí
4. septembra 2024 o 8:01 Čas čítania 0:25 AKTUÁLNE: Aj v stredu nahlásili bombu na viacerých školách v Bratislave aj na východe Slovenska AKTUÁLNE: Aj v stredu nahlásili bombu na viacerých školách v Bratislave aj na východe Slovenska
4. septembra 2024 o 13:50 Čas čítania 0:36 Nové informácie o bombových hrozbách na školách: Vytvára ich automat, dohľadávanie bude preto náročnejšie Nové informácie o bombových hrozbách na školách:  Vytvára ich automat, dohľadávanie bude preto náročnejšie
Domov
Zdieľať
Diskusia