Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová
8. septembra 2024 o 13:24
Čas čítania 0:30

Šesťcentimetrový pavúk je už na Slovensku. Na naše územie sa dostal až zo Stredomoria

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Špecifický druh pavúka dostal meno Nosferatu.

Druh pavúka, ktorý na naše územie pricestoval až zo Stredomoria, dostal názov Nosferatu. Jeho oficiálny názov je Zoropsis spinimana, informuje imeteo.sk. Pavúka spozorovali občania v Jarovciach neďaleko Bratislavy. Merať mal 8 až 10 centimetrov.

Špecifický je najmä svojím vzhľadom. Telo, ktoré meria približne dva centimetre, dotvárajú dlhé nohy, ktorých rozpätie môže byť až šesť centimetrov. Za nezvyčajným výskytom pavúka stojí rapídne stúpanie teplôt. Tento druh sa rozšíril najmä v Nemecku, kam ho prilákal rozvoj turizmu a otepľovanie. 

V zime sa zvykne schovať do garáží a bytových domov, kde sa živí muchami, molami alebo inými pavúkmi.

Nezvykne útočiť na ľudí, väčšinou sa ich bojí a vyhýba sa im. Pokiaľ by však k uhryznutiu pavúkom prišlo, netreba panikáriť. Uhryznutie je síce bolestivé, no pre človeka bez alergie na hmyz neškodné. 

Zoropsis spinimana
Zdroj: Wikipedia/Sanjay Acharya
Domov
Zdieľať
Diskusia