Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
11. septembra 2024 o 18:42
Čas čítania 0:36

Štát rodičom finančne pomôže, ak sú ich deti choré. Sociálna poisťovňa zverejnila, na čo majú nárok a ako o to požiadať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prístup k ošetrovnému je jednoduchý.

  • So začiatkom školského roka môže dôjsť k zvýšenému výskytu respiračných ochorení vrátane COVID-19.
  • Sociálna poisťovňa upozorňuje rodičov, že ak sú nemocensky poistení, môžu mať nárok na dávku ošetrovného, ak ich dieťa ochorie.
  • Pre jej získanie je potrebné potvrdenie lekára prostredníctvom tlačiva „Žiadosť o ošetrovné“.
  • V období január až júl 2024 Sociálna poisťovňa vyplácala priemerne 18 757 dávok ošetrovného mesačne, pričom priemerná výška dávky bola 166,83 eur.

Prečo je to dôležité: Zvýšená chorobnosť na začiatku školského roka často vedie k potrebe starostlivosti o deti doma, čo môže ovplyvniť pracovné povinnosti rodičov.

Širší kontext: V prípade, že škola, materská škola alebo jasle budú uzavreté kvôli chorobnosti, rodičia musia podať osobitný formulár dostupný na webstránke Sociálnej poisťovne. Ošetrovné poskytujú maximálne na obdobie 14 dní.


Žiadosť je možné podať písomne alebo elektronicky prostredníctvom portálu slovensko.sk s využitím elektronického občianskeho preukazu a kvalifikovaného elektronického podpisu.

 Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

4. septembra 2024 o 19:13 Čas čítania 0:27 Mnohí rodičia dostanú tento rok zvýšený prídavok o viac ako 200 %. Peniaze im štát vyplatí už v októbri Mnohí rodičia dostanú tento rok zvýšený prídavok o viac ako 200 %. Peniaze im štát vyplatí už v októbri
28. augusta 2024 o 14:18 Čas čítania 0:51 Policajti môžu dostať vysoký stabilizačný príspevok. Štát im chce prispieť aj na bývanie Policajti môžu dostať vysoký stabilizačný príspevok. Štát im chce prispieť aj na bývanie
26. augusta 2024 o 12:36 Čas čítania 0:29 Slováci získajú od budúceho roka vyšší príspevok za otcovskú dovolenku. Suma sa môže vyšplhať na stovky eur Slováci získajú od budúceho roka vyšší príspevok za otcovskú dovolenku. Suma sa môže vyšplhať na stovky eur

 

Domov
Zdieľať
Diskusia