Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
17. septembra 2024 o 17:30
Čas čítania 0:55

Zamestnanci v štátnej a verejnej službe si polepšia. Čaká ich jednorazová odmena a valorizácia platov o 5 %

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Valorizácia platov začne platiť od roku 2026.

Zástupcovia štátu a Konfederácia odborových zväzov sa v štvrtom kole kolektívneho vyjednávania dohodli na valorizácii platov v štátnej a verejnej službe o 5 % od 1. januára 2026. V budúcom roku dostanú zamestnanci v štátnej a verejnej službe odmenu 800 eur.

Podľa novej dohody bude v roku 2025 poskytnutá odmena každému zamestnancovi v štátnej službe a zamestnancovi vo verejnej službe vo výške 800 eur, ktorá bude vyplatená najneskôr do 30. júna 2025, s podmienkou odpracovania aspoň jedného pracovného dňa. Od 1. januára 2026 sa budú mzdy v štátnej službe a vo verejnej službe valorizovať o 5 %, uviedol Úrad vlády SR.

Zmeny nastali aj pri podmienkach zamestnávania 

Dĺžku pracovného času stanovili na 7,5 hodiny denne. Podľa úradu vlády je to oproti štandardnému osemhodinovému pracovnému času kratší pracovný čas o 6,25 %. Štát a odbory sa dohodli na základnej výmere dovolenky päť týždňov. Ešte o týždeň viac dovolenky dostanú zamestnanci nad 33 rokov a tí, ktorí sa trvale starajú o dieťa.

V kolektívnej zmluve sa strany dohodli aj na jednom funkčnom plate nad rámec zákonných povinností v prípade odstupného a odchodného. Stanovili si tiež vyššiu percentuálnu sadzbu dennej výšky náhrady príjmu pri dočasnej práceneschopnosti zamestnanca, najviac vo výške 80 % denného vymeriavacieho základu štátneho zamestnanca.

V kolektívnej zmluve tiež dohodli dva dni plateného voľna pre zamestnancov, inak známe ako sickday, a tiež príspevok do doplnkového dôchodkového sporenia (DDS) najmenej dve % z objemu zúčtovaných platov.

17. septembra 2024 o 16:22 Čas čítania 0:29 Motoristi si za využívanie diaľnic priplatia. Diaľničná známka porastie z pôvodných 60 eur na 90 eur Motoristi si za využívanie diaľnic priplatia. Diaľničná známka porastie z pôvodných 60 eur na 90 eur
17. septembra 2024 o 15:40 Čas čítania 1:10 Možnosť požadovať predčasné splatenie úveru má nové pravidlá. Poslanci schválili novelu zákona Možnosť požadovať predčasné splatenie úveru má nové pravidlá. Poslanci schválili novelu zákona
17. septembra 2024 o 14:45 Čas čítania 0:43 AKTUÁLNE: Základná sadzba DPH sa z 20 % zvýši na 23 %. DPH za základné potraviny bude naopak nižšia AKTUÁLNE: Základná sadzba DPH sa z 20 % zvýši na 23 %. DPH za základné potraviny bude naopak nižšia
Domov
Zdieľať
Diskusia