Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Nina Miščíová
17. septembra 2024 o 18:17
Čas čítania 0:31

DPH za knihy sa zvýši z 10 % na 23 %. Kupujú si ich väčšinou bohatší ľudia, odôvodňuje krok minister financií

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Knihy sú vraj prevažne doménou bohatých.

Súčasťou dnes oznámenej konsolidácie je aj zvýšenie dane na knihy. Koalícia sa zhodla, že po novom budú knihy spadať pod najvyššiu daň z pridanej hodnoty, ktorá vzrástla z pôvodných 20% na 23%. Pôvodná daň na knihy bola 10%.

K zdraženiu sa vyjadril aj minister financií Ladislav Kamenický. „Knihy sú doménou väčšinou bohatších vrstiev obyvateľstva,“ tvrdí. Svoj argument podložil štúdiou Inštitútu finančnej politiky, ktorá spadá pod jeho rezort.

V súvislosti s konsolidáciou financií dnes vláda predstavila sériu zvyšovania daní. Po novom si priplatíme aj za diaľničnú známku, ktorá zdražela z pôvodných 60 eur na 90 eur.

Súčasťou konsolidácie je aj zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 % a zároveň pokles jej zníženej sadzby na 5 %, ale aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.

Ladislav Kamenický
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia