Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová TASR
dnes 20. septembra 2024 o 6:48
Čas čítania 0:41

Európska únia vyčlení 10 miliárd eur pre krajiny, ktoré zasiahli povodne. Premiér Robert Fico reaguje

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Predstavitelia vlád štyroch krajín sa stretli s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v poľskom Vroclave.

  • Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu.
  • Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur.
  • Premiér Robert Fico to považuje za „obrovskú pomoc“.

Citát: „Nepamätám si, od momentu, keď som prvýkrát navštívil mítingy na úrovni EÚ, že by taká krátka schôdzka priniesla také dobré výsledky,“ skonštatoval slovenský premiér v súvislosti s rokovaním, ktoré hostil poľský premiér Donald Tusk a zúčastnili sa na ňom aj predseda českej vlády Petr Fiala a rakúsky kancelár Karl Nehammer.

Širší kontext: Podľa Fica pomoc výrazne prispeje k náprave škôd, ktoré vznikli v štátoch strednej Európy v posledných dňoch. Uviedol to po stretnutí šéfov vlád štyroch krajín s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v poľskom Vroclave.


Podľa Fica Slovensko, Česko, Poľsko a Rakúsko ešte pred týmto návrhom von der Leyenovej požiadali eurokomisiu o väčšiu mieru flexibility pri využívaní fondov EÚ v súvislosti so záplavami.

Prečítaj si aj tieto články:

19. septembra 2024 o 13:11 Čas čítania 0:49 Robert Fico sa vyjadril k zvýšenej DPH na knihy. Vôbec to nepovažujem za rozhodujúcu tému, odkázal Robert Fico sa vyjadril k zvýšenej DPH na knihy. Vôbec to nepovažujem za rozhodujúcu tému, odkázal
18. septembra 2024 o 12:19 Čas čítania 0:22 Slovenskí dôchodcovia dostanú menej peňazí. Vláda zavedie veľké zmeny vo výpočtoch Slovenskí dôchodcovia dostanú menej peňazí. Vláda zavedie veľké zmeny vo výpočtoch
13. septembra 2024 o 19:30 Čas čítania 1:01 Denník New York Times si všíma kroky Fica a dianie na Slovensku. Píše o pomste, čistkách a ohrození demokracie Denník New York Times si všíma kroky Fica a dianie na Slovensku. Píše o pomste, čistkách a ohrození demokracie
FICO, EU
Zdroj: TASR / Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia