Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová TASR
včera 26. septembra 2024 o 10:20
Čas čítania 0:49

Slovensko musí byť pripravené na jadrový incident na Ukrajine, varuje Pellegrini. Vyzýva dozorné orgány na zvýšenie pohotovosti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prezident apeluje na prijatie náležitých opatrení.

  • Úrad jadrového dozoru SR a ďalšie orgány by mali zvýšiť pohotovosť, aby Slovensko vedelo čeliť prípadnému jadrovému incidentu na Ukrajine. Vyhlásil to v stredu prezident SR Peter Pellegrini na brífingu pre slovenské médiá v priestoroch OSN v New Yorku.
  • Reagoval na prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Valnom zhromaždení OSN, podľa ktorého sa Rusko snaží zaútočiť na tri ukrajinské jadrové elektrárne a spôsobiť tak jadrovú katastrofu. 
  • Prezident varoval, že prípadný útok Ruska na jadrové zariadenia na Ukrajine by mohol viesť k podobnej tragédii, ako bola tá v Černobyle v roku 1986, a rádioaktívny spad by mohol zasiahnuť aj susedov Ukrajiny.

Citát: „Orgány SR by mali teraz zvýšiť svoju pohotovosť a byť pripravené pravidelne merať úroveň radiácie na hraniciach Slovenska s Ukrajinou,“ apeloval Pellegrini.

Prečo je to dôležité: Pripravenosť Slovenska na možné jadrové incidenty je pre ochranu Slovenska dôležitá. Mohla by zabráneniť potenciálnym katastrofám. 

Širší kontext: Prezident uviedol, že Slovensko musí byť samostatne pripravené prijať náležité opatrenia. Pripomenul, že SR ako krajina s jadrovými zariadeniami má odborné a technologické zázemie, aby nebola odkázaná na informácie zo zahraničia, ktoré môžu byť rôznym spôsobom kamuflované. „Ako medzinárodné spoločenstvo musíme maximálne vplývať na Rusko, aby upustilo od takéhoto nebezpečného konania,“ dodal.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

25. septembra 2024 o 8:23 Čas čítania 0:42 USA musia vystúpiť z vojny na Ukrajine, hovorí Trump. Pomoc Ukrajine označil za plytvanie peniazmi USA musia vystúpiť z vojny na Ukrajine, hovorí Trump. Pomoc Ukrajine označil za plytvanie peniazmi
14. septembra 2024 o 18:01 Čas čítania 0:50 Putin varuje NATO: Ak Západ povolí používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ruskom území, automaticky vstúpia do vojny Putin varuje NATO: Ak Západ povolí používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ruskom území, automaticky vstúpia do vojny
10. septembra 2024 o 10:29 Čas čítania 0:49 Kyjev reaguje na Ficovu urážku ukrajinskej armády. Hovorí o odstránení „fašistických elementov" Kyjev reaguje na Ficovu urážku ukrajinskej armády. Hovorí o odstránení „fašistických elementov"
Prejam Pellegriniho.
Prejam Pellegriniho. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia