Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
10. septembra 2024 o 10:29
Čas čítania 0:49

Kyjev reaguje na Ficovu urážku ukrajinskej armády. Hovorí o odstránení „fašistických elementov"

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Fico podľa Ukrajiny používa ruské argumenty.

  • Ukrajina vyjadrila sklamanie z pondelkových tvrdení slovenského premiéra Roberta Fica. Ten povedal, že Kyjev by mal konať v záujme odstránenia „fašistických elementov" z radov ukrajinskej armády.
  • Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej Ficova výzva odráža ruské argumenty na začatie vojny na Ukrajine vo februári 2022 s cieľom jej „denacifikácie".

Prečo je to dôležité: Rusko bežne označuje lídrov Ukrajiny za „nacistov". Prebratie ruskej rétoriky môže negatívne ovplyvniť diplomatické vzťahy medzi Slovenskom a Ukrajinou.

Citát:  „Všetci hovoríme o fašizme, nacizme, a pritom mlčky tolerujeme, že po Ukrajine pobehujú jednotky, ktoré majú úplne jasné označenie, ktoré je napojené na hnutia, ktoré považujeme dnes za nebezpečné a zakázané. Keďže ide o geopolitický súboj, tak to nikomu nevadí,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Širší kontext: Rusko bežne označuje lídrov Ukrajiny za „nacistov", pripomína Reuters. Ruský prezident Vladimir Putin zdôvodnil inváziu na Ukrajinu potrebou vyhnať z tejto krajiny nacistov.

Moskva kritizovala ukrajinský vojenský prápor Azov za jeho ultranacionalistické korene ešte v časoch jeho vzniku s cieľom bojovať proti Ruskom podporovaným separatistom v roku 2014, píše Reuters.

14. marca 2022 o 9:30 Čas čítania 6:48 Prápor Azov, hajlujúci bojovníci a očistenie od radikálov. Ich súčasný stav nemôžeme s minulosťou porovnávať, tvrdia analytici Prápor Azov, hajlujúci bojovníci a očistenie od radikálov. Ich súčasný stav nemôžeme s minulosťou porovnávať, tvrdia analytici

Spomenutá jednotka odvtedy prešla reformou a včlenila sa do regulárnej ukrajinskej armády. Na Ukrajine je oceňovaná predovšetkým za svoj odpor pri obrane ukrajinského prístavného mesta Mariupol, ktoré Rusko v roku 2022 obliehalo takmer tri mesiace.

Domov
Zdieľať
Diskusia