Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová TASR
25. septembra 2024 o 8:23
Čas čítania 0:42

USA musia vystúpiť z vojny na Ukrajine, hovorí Trump. Pomoc Ukrajine označil za plytvanie peniazmi

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

USA za úradovania prezidenta Bidena pomáha Ukrajine finančne a na Rusko uvalili mnohé sankcie.

  • Spojené štáty musia vystúpiť z vojny na Ukrajine. Vyhlásil to v utorok nominant republikánov na amerického prezidenta Donald Trump.
  • Uviedol to s tým, že demokratická viceprezidentka a jeho súperka Kamala Harrisová ani prezident Joe Biden tak neplánujú urobiť. 
  • Trump opakovane označuje americkú pomoc pre Ukrajinu za plytvanie peniazmi a odmietol povedať, či chce, aby Kyjev vojnu vyhral.

Citát: „Myslím si, že sme v tejto vojne uviazli, pokiaľ nebudem prezidentom. Spravím to. Dosiahnem, aby to bolo vyjednané, dostanem nás von. Biden hovorí, že neodídeme, kým nevyhráme. Čo sa stane, ak vyhrajú oni?“ uviedol Trump.


Prečo je to dôležité: Spojené štáty nevyslali na Ukrajinu svojich vojakov. Kyjevu však poskytujú vojenskú a humanitárnu pomoc v hodnote miliárd dolárov a na Rusko uvalili v reakcii na vojnu ekonomické sankcie. Prípadné víťazstvo Donalda Trumpa vo voľbách môže túto podporu značne ovplyvniť.


Širší kontext: Jeho vyjadrenia vyvolávajú znepokojenie v krajinách strednej aj východnej Európy. Trumpovi spojenci však argumentujú, že by sa exprezidentovi mohlo podariť vyjednať mierovú dohodu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. 

 Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

24. septembra 2024 o 10:39 Čas čítania 1:12 Za Trumpov život sľuboval 150-tisíc dolárov. Podozrivý z pokusu o atentát na exprezidenta napísal list o úmysle zabiť ho Za Trumpov život sľuboval 150-tisíc dolárov. Podozrivý z pokusu o atentát na exprezidenta napísal list o úmysle zabiť ho
22. septembra 2024 o 9:52 Čas čítania 0:42 Kamala Harris vyzvala Donalda Trumpa na ďalšiu debatu. Exprezident jej poslal jasný odkaz Kamala Harris vyzvala Donalda Trumpa na ďalšiu debatu. Exprezident jej poslal jasný odkaz
24. septembra 2024 o 8:24 Čas čítania 0:59 Zelenskyj čoskoro plánuje predstaviť „víťazný plán“ vojny s Ruskom. „Sme bližšie k mieru, ako si myslíme,“ vyhlásil Zelenskyj čoskoro plánuje predstaviť „víťazný plán“ vojny s Ruskom. „Sme bližšie k mieru, ako si myslíme,“ vyhlásil
Domov
Zdieľať
Diskusia