Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Aneta Gospičová TASR
dnes 27. septembra 2024 o 11:10
Čas čítania 0:45

Lekári začnú so zberom výpovedí, pokiaľ vláda schváli konsolidačný balíček. Je to podraz voči zdravotníkom a pacientom, tvrdia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vláda posunula konsolidačný balíček do druhého čítania.

  • V prípade, že návrh konsolidačných opatrení parlament schváli, Lekárske odborové združenie (LOZ) začne so zberom výpovedí lekárov. Predseda LOZ Peter Visolajský to uviedol v reakcii na štvrtkové (26. 9.) posunutie konsolidačného balíčka do druhého čítania.
  • Visolajský uviedol, že hlasovanie a zrýchlené legislatívne konanie pri konsolidačnom balíčku, ktoré odignorovalo upozornenia lekárov a sestier, je podrazom voči zdravotníkom a pacientom.
  • Postup v parlamente ho zároveň presvedčil o tom, že avizované mimoriadne rokovanie vlády k zdravotníctvu bolo len dymovou clonou, a nie reálnou snahou o riešenie.

Citát:„Odkazujeme vláde SR, že v momente schválenia zákona začíname so zberom výpovedí lekárov z pracovného pomeru,“ oznámil predseda LOZ.

Širší kontext: Konsolidačný balík sa skladá z dvoch legislatívnych návrhov a opatrení, ktoré by mali do štátneho rozpočtu priniesť 2,7 miliardy eur. Deficit verejných financií by mal prostredníctvom opatrení klesnúť na 4,7 percenta z tohtoročných necelých 6 percent hrubého domáceho produktu. 

24. septembra 2024 o 18:40 Čas čítania 8:36 Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor) Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor)

Navrhované konsolidačné opatrenia v zdravotníctve sa týkajú spomalenia valorizácie platov zdravotníkov v ambulantnom i nemocničnom sektore na tri percentá na jeden rok i transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Okrem zástupcov zdravotníckych organizácií ich kritizuje aj opozícia.

Prečítaj si aj tieto články:

26. septembra 2024 o 18:20 Čas čítania 0:47 Rašiho ministerstvo spustilo miliónovú kampaň o Slovensku. Zábery, ktoré použili vo videách, sú však z Ruska (+ foto) Rašiho ministerstvo spustilo miliónovú kampaň o Slovensku. Zábery, ktoré použili vo videách, sú však z Ruska (+ foto)
26. septembra 2024 o 15:01 Čas čítania 0:42 AKTUÁLNE: Knihy budú mať DPH 5 %. Vláda od pôvodného návrhu upustila AKTUÁLNE: Knihy budú mať DPH 5 %. Vláda od pôvodného návrhu upustila
26. septembra 2024 o 13:58 Čas čítania 1:02 Veľké zmeny v daniach: Gastrosektor aj ubytovanie čakajú novinky Veľké zmeny v daniach: Gastrosektor aj ubytovanie čakajú novinky
NEMOCNICA ČAKÁREŇ
Zdroj: TASR / Daniel Stehlík
Domov
Zdieľať
Diskusia