Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
dnes 30. septembra 2024 o 20:01
Čas čítania 0:39

Za nesprávne palivo hrozia Slovákom tisícové pokuty. Na Slovensku udrú prvé mrazy, ktoré odštartujú vykurovaciu sezónu.

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Niektorí Slováci môžu dostať vysokú pokutu.

Na Slovensku udrú prvé mrazy, ktoré odštartujú vykurovaciu sezónu. V tejto súvislosti je dôležité vedieť, že od minulého roka platí nový zákon o ochrane ovzdušia. Ten hovorí o znečistení, ktoré produkujú priemyselné podniky a domácnosti pri vykurovaní. Jeho cieľom je riešiť problémy so znečistením efektívnejšie.

Zákon uvádza, že v zariadeniach s tepelným príkonom do 0,3 MW nemožno spaľovať napríklad uhoľné kaly a prach, hnedé uhlie energetické či preplástky a druhotné palivá. V zákone sa nachádzajú aj tuhé druhotné palivá z odpadového dreva. Tie musia spĺňať kvalitatívne požiadavky príslušnej vyhlášky. Domácnosti môžu spaľovať biopalivá a obnoviteľné plyny.

Podľa zákona môže do bytovej jednotky vstúpiť kontrolór, ktorý skontroluje jeho dodržiavanie. Osobnú kontrolu vykoná na podnet Slovenská inšpekcia životného prostredia alebo poverená odborne spôsobilá osoba. Nahlásené problematické podniky a domácnosti budú riešiť priamo obce. Úlohou kontrolórov je skontrolovať stav spaľovacieho zariadenia a v prípade podozrenia odoberú vzorky. Pred vstupom do obydlia musí poverená osoba predložiť poverenie alebo preukaz.

Prečítaj si aj tieto články:

13. septembra 2024 o 15:44 Čas čítania 0:31 ZOZNAM: Rapídne ochladenie so sebou prinieslo veľkú zmenu. Niektoré Slovenské mestá spúšťajú kúrenie ZOZNAM: Rapídne ochladenie so sebou prinieslo veľkú zmenu. Niektoré Slovenské mestá spúšťajú kúrenie
25. apríla 2024 o 8:55 Čas čítania 0:30 Slovákov čaká šok na faktúre za kúrenie, nová vyhláška mení počítanie cien. Najviac si priplatia tí, čo šetrili Slovákov čaká šok na faktúre za kúrenie, nová vyhláška mení počítanie cien. Najviac si priplatia tí, čo šetrili
29. januára 2024 o 21:01 Čas čítania 0:54 Ceny tepla za rok 2024 sú známe. Koľko zaplatia Slováci za kúrenie? Ceny tepla za rok 2024 sú známe. Koľko zaplatia Slováci za kúrenie?
radiator kúrenie
Zdroj: Wikimedia/ri
Domov
Zdieľať
Diskusia