Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. januára 2024 o 21:01
Čas čítania 0:54

Ceny tepla za rok 2024 sú známe. Koľko zaplatia Slováci za kúrenie?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ceny budú v porovnaní s rokom 2023 podobné.

Pre väčšinu odberateľov sa cena tepla na rok 2024 nezmení oproti jeho cene v roku 2023. Podľa Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) je to vďaka cenovému stropu, ktorý je nariadením vlády stanovený na rovnakej úrovni ako na rok 2023, respektíve na úrovni ceny tepla z roku 2022 zvýšenej o 20 eur na megawatthodinu (MWh) s DPH. 

„Tohtoročné náklady na teplo budú mať odberatelia približne na rovnakej úrovni ako minulý rok, ak výrazne nezmenia svoje požiadavky na tepelný komfort, respektíve nepríde extrémne silná a dlhá zima,“ uviedol predseda predstavenstva SZVT Stanislav Janiš.

Medzi vybrané skupiny odberateľov tepla spadajú podľa SZVT okrem odberateľov tepla v bytových objektoch aj odberatelia v zariadeniach sociálnych služieb, v prevádzkach zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a v študentských domovoch.

Niektorí dodávatelia ceny zvýšia

Zväz však upozornil, že budú aj takí dodávatelia, ktorí budú v roku 2024 fakturovať odberateľom vyššiu cenu tepla ako v predošlom roku. Podľa Janiša však ich zvýšená cena na rok 2024 cenu tepla určenú štátom neprekročí.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

„K zvýšeniu cien tepla dôjde napríklad u tých dodávateľov, ktorým sa k 31. decembru 2023 skončil viacročný kontrakt s nízkou cenou zemného plynu. Títo dodávatelia, vďaka výhodným podmienkam na nákup plynu, mali v roku 2023 nižšiu cenu tepla, ako bola štátom zastropovaná cena tepla, keďže ich cenový nárast na rok 2023 nepresiahol 20 eur/MWh oproti cene tepla v roku 2022,“ dodal zväz.

radiátor
Zdroj: Pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia