Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Nina Miščíová TASR
dnes 11. októbra 2024 o 6:49
Čas čítania 0:44

Vládny úrad pripravuje veľké zmeny v platbe za vodu. Platba sa rozdelí na dve časti, niektorí ľudia si priplatia, upozorňuje SaS

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Platby za vodu plánujú rozdeliť na fixnú a variabilnú časť.

  • Zmeny v platbách za vodné a stočné, ktoré plánuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví pre bežného odberateľa vody, znamenajú, že sa jeho doterajšie platby len rozdelia na fixnú a variabilnú časť, tvrdí vládny úrad.
  • Dvojzložková cena vodného a stočného podľa neho prinesie spravodlivé prerozdelenie nákladov medzi všetkých odberateľov, ktorí užívajú vodovody a kanalizácie, čo zároveň prinesie viac peňazí na nevyhnutnú opravu potrubí.
  • Úrad reaguje na kritické vyjadrenie strany SaS, podľa ktorého kvôli fixnej časti platby za vodu zaplatia peniaze navyše aj tí, ktorí ňou šetria.

Citát: „Po novom by časť ceny mala byť účtovaná vo forme takzvanej pevnej zložky, teda bez ohľadu na to, koľko a či vôbec ľudia vodu odoberú. Toto bude mať za následok zdraženie cien vody prakticky pre všetkých spotrebiteľov. Násobne vyššia faktúra však zrazu príde najmä spotrebiteľom, ktorí vodou šetria alebo jej odoberali minimum,“ uviedol poslanec SaS Karol Galek.

Širší kontext: Predstavitelia SaS plánujú viesť diskusiu s predsedom regulačného úradu Jozefom Holjenčíkom na pracovnom stretnutí Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti na ÚRSO o dva týždne. Strana pritom bude podľa Galeka vyžadovať odôvodnenie navrhnutej zmeny a minimalizovanie jej vplyvu na výdavky domácností.

Domov
Zdieľať
Diskusia