Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
včera 25. októbra 2024 o 19:09
Čas čítania 0:43

Podvodníci cielia na seniorov. Vydávajú sa za rodinných príslušníkov a pýtajú bankové údaje

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nový typ podvodu cieli na seniorov, podvodníci sa vydávajú za členov rodiny.

  • Nový typ podvodu cieli na seniorov, podvodníci sa pritom v SMS vydávajú za ich rodinných príslušníkov.
  • Podvodníci si rozvinutím konverzácie od seniorov pýtajú finančné prostriedky a iné citlivé údaje, informoval v piatok Inštitút alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie (SBA).

Citát: „Podvodníci zasielajú seniorom podvodné SMS správy, v ktorých informujú seniora, vystupujúc pritom v pozícii jeho rodinného príslušníka, že došlo k zmene telefónneho čísla na strane ich rodinného príslušníka. Najčastejšie ako dôvod uvádzajú poškodenie telefónu a SIM karty. Senior je SMS správou vyzvaný, aby si uložil nový telefonický kontakt na rodinného príslušníka. Následne podvodník rozvíja diskusiu so seniorom a pod vymyslenou legendou ho informuje, že súrne potrebuje poslať finančné prostriedky,“ priblížila právnička inštitútu Sylvia Ďatelinková.

Širší kontext: Podvodná správa podľa odborníčky pôsobí naliehavo, textácia prechádza z vykania do tykania, je neosobná a následne prechádza komunikácia s podvodníkom z nátlakovej do agresívnej formy. Podvodník by sa mal pritom neustále dožadovať zaslania peňažných prostriedkov a výnimkou nie je ani žiadosť o poskytnutie prístupových údajov do elektronického bankovníctva alebo citlivých údajov o platobnej karte. Pôvodná správa je zvyčajne odoslaná zo zahraničného telefónneho čísla, doplnila Ďatelinková.

peniaze, dôchodky, príspevok
Zdroj: Unsplash/Markus Spiske, TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia