Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
dnes 26. októbra 2024 o 17:57
Čas čítania 0:44

O niekoľko hodín sa mení čas. V noci si pospíme o jednu hodinu dlhšie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zmena času má aj svojich kritikov, ktorí upozorňujú na zdravotné problémy spôsobené posúvaním hodiniek.

V noci zo soboty 26. októbra na nedeľu 27. októbra sa končí platnosť stredoeurópskeho letného času (SELČ), keď sa o tretej hodine ráno hodiny posunú o hodinu späť na druhú.

Tým sa víkendová noc predĺži o hodinu a západ slnka nastane v nedeľu o hodinu skôr než v sobotu. Slovensko a väčšina Európy používa letný čas pre lepšie využitie denného svetla, hoci pôvodne bol zavedený na úsporu energie počas vojnových a krízových období.

Letný čas v súčasnej podobe začal platiť v 70. rokoch, pričom Francúzsko zaviedlo tento systém v roku 1976 a Československo ho nasledovalo v roku 1979. Od roku 1996 platí letný čas v EÚ až do posledného októbrového víkendu. Hoci dnešný energetický efekt je zanedbateľný, striedanie času má v letných mesiacoch výhodu predĺženého denného svetla večer, čo na Slovensku trvá takmer pol roka.

Zmena času má aj svojich kritikov, ktorí upozorňujú na zdravotné problémy spôsobené posúvaním hodiniek. Európska komisia navrhla skončiť so striedaním času v roku 2021, avšak krízy ako pandémia COVID-19 a vojenský konflikt na Ukrajine diskusiu prerušili. Iniciatíva na zrušenie striedania času teraz opäť ožila, pričom sa navrhuje nový termín na rok 2026.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: Pexels/Shawn Stutzman/volně k užití
Domov
Zdieľať
Diskusia