Pekárom chýba viac ako 1 500 pracovníkov, situácia spred roka sa nezopakovala.
- Pekárom na Slovensku chýba viac ako 1 500 pracovníkov.
- Ak by sa zopakovala chrípková epidémia ako v minulom roku, museli by pristúpiť k ešte výraznejšiemu obmedzovaniu dodávok ako počas minuloročnej chrípkovej sezóny.
- Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) navrhuje vláde riešiť zdanenie práce u výrobcov základných potravín, najmä však príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a štátne sviatky.
Citát: „Štát síce výrazne zvyšuje minimálnu mzdu, ale zo zvýšených príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky si berie späť stále viac ako polovicu. Táto situácia nie je dlhodobo udržateľná, ak chceme mať na Slovensku stabilizované ceny potravín. Náklady na prácu tvoria v pekárskom sektore cez 50 %,“ povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC
Širší kontext: Lapšanský zdôraznil, že sektor pekárov, cukrárov a cestovinárov je vôbec najväčším zamestnávateľom v slovenskom potravinárstve, kde dáva prácu viac ako tretine všetkých zamestnancov. Len samotný SZPCC má cez 520 členov zo všetkých okresov krajiny a zastupuje viac ako 12 200 pracovníkov od remeselných, cez stredné až po priemyselné pekárne. Uzavrel, že investičný dlh slovenského potravinárstva presahuje jednu miliardu eur. Potrebné je preto podporovať nielen poľnohospodárov, ale najmä spracovateľský sektor - potravinárov.