Slovensko ročne kvôli falšovanému vínu a liehovinám prichádza o 18 miliónov eur a takmer 80 pracovných miest.
Na Slovensku spôsobuje falšovanie vína a liehovín ročné škody vo výške 18 miliónov eur a pripravuje trh o 79 pracovných miest. Slovensko je tak štvrtou najviac zasiahnutou krajinou v EÚ hneď po Litve, Lotyšsku a Bulharsku, upozornil Úrad EÚ pre duševné vlastníctvo (EUIPO).
Podľa EUIPO a údajov z operácie Europolu a Interpolu bolo len vlani zachytených falšovaných potravinárskych produktov v hodnote 91 miliónov eur. Najčastejšie sú falšované vína a liehoviny – ročne kvôli nim prichádza európske hospodárstvo o 2,3 miliardy eur a ohrozených je takmer 5 700 pracovných miest. V niektorých prípadoch sa vo falšovaných nápojoch objavili aj zdraviu nebezpečné látky ako metanol, ortuť či toxické pesticídy.
Falšovanie predstavuje hrozbu aj pre zdravie
EUIPO zároveň varuje, že falšovanie potravín a nápojov predstavuje vážnu hrozbu pre zdravie spotrebiteľov, ekonomiku aj európske kulinárske dedičstvo. Šírenie falzifikátov uľahčuje aj rast online predaja, ktorý zločincom otvára nové kanály distribúcie. Najčastejšie manipulujú s etiketami, baleniami alebo dokonca samotným výrobným procesom – zameriavajú sa pritom hlavne na produkty s vysokou hodnotou.
„Falšované potraviny a nápoje sú vážnym rizikom pre verejné zdravie. Našou snahou je vybaviť spotrebiteľov informáciami, aby sa dokázali chrániť a zároveň podporiť poctivých výrobcov, ktorí spĺňajú štandardy EÚ,“ uviedol výkonný riaditeľ EUIPO João Negrao.
