Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radka Klučárová
19. januára 2023, 11:09
Čas čítania 1:03

Zverejnili rebríček najlepších základných a stredných škôl na Slovensku za rok 2022. Je medzi nimi aj tvoja?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo školstva sa opäť vrátilo k testovaniu žiakov formou písomnej časti maturít aj realizovaniu monitoringu deviatakov a piatakov na základných školách.

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy zverejnil rebríček najlepších základných, stredných škôl aj gymnázií. Celoplošné merania sa na Slovensku realizovali po dvojročnej pauze spôsobenej pandémiou covidu-19. 

Ministerstvo školstva sa opäť vrátilo k testovaniu žiakov formou písomnej časti maturít aj realizovaniu monitoringu deviatakov a piatakov na základných školách.

„Celoplošné merania sú totižto dôležité nielen pre zabezpečenie spätnej väzby pre školy, zriaďovateľov a rodičov, ale sú tiež jedným z predpokladov pre odstraňovanie informačnej nerovnosti a následný rast kvality vzdelávania. Navyše, ich pravidelná realizácia je kľúčová aj pre meranie tzv. pridanej hodnoty vo vzdelávaní na stredných školách a otvára cestu aj pre prípadné budúce meranie pridanej hodnoty na druhom stupni základných škôl,“ uviedol inštitút INEKO.

Rebríčku v kategórii základných škôl kraľuje cirkevná ZŠ sv. Cyrila a Metoda v Košiciach, ktorá v minulosti obsadila 11. miesto. Druhé miesto rebríčka obsadila Spojená škola – ZŠ Tilgnerova z bratislavskej Karlovej Vsi. Z predošlého 5. miesta sa na tretie mesto posunula ZŠ zo Svätého Jura. 

INEKO, rebríček, zš, školy
Zdroj: INEKO

Na prvom mieste v rebríčku stredných odborných škôl vedie Súkromná SOŠ z Popradu, pričom pred dvoma rokmi bola ešte na 25. priečke. Na vysokých priečkach v rebríčku sa pravidelne umiestňuje Obchodná akadémia Kukučínova v Trnave, elektrotechnické priemyslovky na Plzenskej v Prešove a Komenského v Košiciach, Obchodná akadémia zo Zlatých Moraviec, ako aj bratislavská Stredná zdravotnícka škola na Záhradníckej ulici.

INEKO SOŠ, školy, rebríček
Zdroj: INEKO

Prvé miesto v rebríčku gymnázií obsadila Škola pre mimoriadne nadané deti na Teplickej ulici v Bratislave. Oproti minuloročnému rebríčku sa do top 10 dostali po novom aj gymnáziá z Trnavy (Na hlinách 30) a Dubnice nad Váhom (Školská 2).

INEKO, gymnázium, školy, rebríček
Zdroj: INEKO

Prehľadný rebríček všetkých škôl inštitút INEKO zverejnil na webe skoly.ineko.sk

Domov
Zdieľať
Diskusia