Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
20. marca 2023, 19:52
Čas čítania 0:50

Toto je rebríček najšťastnejších krajín sveta. Slovensko si polepšilo, jeho umiestnenie vás príjemne prekvapí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Šťastie obyvateľov sa posudzuje podľa niekoľkých hlavných kritérií, ktoré ovplyvňujú život.

Za krajinu s najšťastnejším obyvateľstvom už šiesty rok po sebe vyhlásili Fínsko. Vyplýva to zo Správy o šťastí vo svete 2023, ktorú v pondelok zverejnila nezisková organizácia spojená s OSN. Celú Správu o šťastí si môžeš pozrieť v kompletnom rebríčku.

Na vrchole aktuálneho „rebríčka šťastia“ je trojica severoeurópskych krajín – za Fínskom sa umiestnili Dánsko a Island. Prvú desiatku dopĺňajú Izrael, Holandsko, Švédsko, Nórsko, Švajčiarsko, Luxembursko a Nový Zéland.

Slovensku patrí 29. miesto, čo je zlepšenie o šesť priečok. Zo susedných krajín nás predbehli Rakúsko a Česká republika, ktoré obhájili 11. a 18. miesto. Poľsko skončilo na 48., Maďarsko na 51. a Ukrajina na 92. priečke. Na opačnom, najmenej šťastnom konci rebríčka sa znova umiestnili Afganistan a Libanon.

Ľudia sú k sebe milší

Dôvodom na optimizmus je aj to, že ľudia hodnotia prívetivosť iných, najmä pri pomoci cudzím, o štvrtinu lepšie než pred pandémiou. „Aj počas týchto ťažkých rokov dvakrát viac prevládali pozitívne pocity oproti negatívnym. Pocity pozitívnej spoločenskej podpory boli dvakrát také silné ako pocity osamelosti,“ povedal jeden z autorov John Helliwell pre stanicu CNN.

Správa posudzuje šťastie obyvateľov jednotlivých krajín na základe toho, ako sami vnímajú faktory ovplyvňujúce ich život. Kritériami sú napríklad dĺžka života, hrubý domáci produkt na obyvateľa, sociálna podpora, korupcia, postoje v komunitách či sloboda pri životných rozhodnutiach.

Domov
Zdieľať
Diskusia