Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová TASR
13. apríla 2023, 16:30
Čas čítania 1:37

Je rasista a pracuje na vojenskej základni. Identifikovali osobu, ktorá zverejnila prísne tajné dokumenty Pentagónu o vojne

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Niektoré z informácií mohli kolovať na internete už celé týždne, ak nie mesiace, kým im začali venovať pozornosť médiá.

Za nedávny masívny únik utajených dokumentov amerického ministerstva obrany je údajne zodpovedný muž zamestnaný na vojenskej základni. 

Dvaja členovia skupiny na internetovej sociálnej platforme Discord, populárnej medzi hráčmi videohier, pre The Post uviedli, že stovky strán uniknutých materiálov v ich čete zverejnil muž, ktorý im povedal, že pracuje na americkej vojenskej základni a dokumenty si priniesol domov.

Muž, ktorý vystupoval pod prezývkou OG, zverejňoval tieto dokumenty v skupine pravidelne celé mesiace, uviedli členovia skupiny pod podmienkou zachovania anonymity.

Niektoré informácie v dokumentoch boli také citlivé, že boli označené značkou NOFORN, čo znamená, že sa nemali poskytovať cudzím štátnym príslušníkom.

Sídlo Ministerstva obrany Spojených štátov amerických.
Sídlo Ministerstva obrany Spojených štátov amerických. Zdroj: DoD photo by Master Sgt. Ken Hammond, U.S. Air Force.

Informácie kolovali v četových skupinách

Medzi približne 24 účastníkmi četu boli pritom aj ľudia z Ruska a Ukrajiny, ktorých spojila spoločná láska k zbraniam, vojenskému výstroju a Bohu, takže v roku 2020 vytvorili na Discorde klub len pre pozvaných, uviedol The Post.


Používateľ OG sa členom skupiny zveril, že časť dňa trávi v zabezpečenom zariadení, ktoré zakazuje mobilné telefóny a iné elektronické zariadenia, uviedol denník. OG sa takisto priznal, že sa „celé hodiny trápil s prepisovaním utajených dokumentov, aby sa o ne podelil so svojimi spoločníkmi na serveri Discord“, uviedol denník.


Jeden zo zdrojov denníka The Post poskytol aj fotografie a videá, na ktorých je OG zachytený. Identitu podozrivého a miesto, kde sa nachádza, nebol zdroj ochotný prezradiť.


Medzi poskytnutými dokumentmi bol i videozáznam, na ktorom je OG na strelnici s veľkou puškou. „Na kameru zakričí niekoľko rasistických a antisemitských hlášok a potom niekoľkokrát vystrelí na terč,“ uvádza WP.


Hovorca spoločnosti Discord v nedeľu pre CNN uviedol, že spoločnosť spolupracuje s orgánmi činnými v trestnom konaní pri ich vyšetrovaní. Bližšie podrobnosti odmietol uviesť.


Príslušný čet zmizol z internetu po tom, ako sa minulý týždeň objavili správy o úniku informácií z Pentagónu, doplnila televízia CNN. Niektoré z dokumentov následne používatelia Discordu zverejnili na inom serveri Discordu určenom len pre pozvaných.

Čo obsahovali dokumenty?

Dokumenty uniknuté z Pentagónu odhalili podrobnosti o prípravách Ukrajiny na jarnú protiofenzívu a vyplýva z nich aj to, že USA špehujú spojencov, ako sú Ukrajina, Južná Kórea či Izrael.


Americkí predstavitelia verejne nepotvrdili pravosť uniknutých dokumentov. Vo všeobecnosti sa však pripúšťa, že ich únik by mohol mať závažné dôsledky – mohli by ohroziť zdroje amerických spravodajských služieb a zároveň poskytnúť nepriateľom Spojených štátov cenné informácie.


Fotografie týchto dokumentov sa v posledných dňoch objavili na Twitteri, Telegrame i iných platformách. Niektoré z nich mohli pritom kolovať na internete už celé týždne, ak nie mesiace, kým im začali venovať pozornosť médiá.

Hovorca Pentagónu John Kirby.
Hovorca Pentagónu John Kirby. Zdroj: Dave Brown (Twitter)
Domov
Zdieľať
Diskusia