Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
13. apríla 2023 o 14:25
Čas čítania 0:28

Malej Editke so vzácnym ochorením podali vytúžený liek za 2 milióny eur. Poisťovňa jej ho najskôr nechcela uhradiť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Efektívna liečba sa musí pacientovi so svalovou muskulárnou atrofiou podať do druhého roka života.

Editke so vzácnym ochorením SMA lekári Národného ústavu detských chorôb v stredu podali liek Zolgensma. Úhradu dvojmiliónového lieku štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni predtým nariadil súd.


Efekt lieku možno očakávať v prvých šiestich mesiacoch, povedala to prednostka Kliniky detskej neurológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH Miriam Kolníková.

„Pred liečbou a následne aj najbližšie dva mesiace bude pokračovať tabletková zabezpečovacia liečba kortikosteroidmi, ktorá je súčasťou liečebného procesu. Pacientka, ak bude nasledujúce obdobie bez ťažkostí, o týždeň opustí nemocnicu a bude sem chodiť na pravidelné laboratórne kontroly každé dva týždne,“ doplnila.


Okresný súd Bratislava V neodkladným opatrením v marci rozhodol, že Všeobecná zdravotná poisťovňa má na výnimku detskej pacientke so spinálnou svalovou atrofiou uhradiť dvojmiliónový liek Zolgensma. Poisťovňa sa voči rozhodnutiu súdu odvolala.

Editka, SMA
Zdroj: Ľudia ľuďom
Domov
Zdieľať
Diskusia