Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Daniel Mikolášik TASR
16. apríla 2023, 8:57
Čas čítania 1:56

Rozdali filmové ceny Slnko v sieti. Režisér Bebjak si v silnom prejave pripomenul vraždu na Zámockej a Slovákom poslal jasný odkaz

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slnko v sieti valcovali Piargy, za najlepší hraný film vyhlásili Obeť.

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila v sobotu večer laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2022. Slávnostnému večeru v Slovenskom rozhlase v Bratislave dominoval film Piargy so ziskom 11 ocenení, patrí mu aj Cena divákov. Film Obeť získal titul najlepší hraný film a jeho režisér Michal Blaško zvíťazil aj v kategórii najlepšia filmová réžia.

Ukrajinská herečka Vita Smačeľuk ako matka vo filme Obeť.
Ukrajinská herečka Vita Smačeľuk ako matka vo filme Obeť. Zdroj: Nutprodukcia


Piargy režiséra Iva Trajkova získali národnú filmovú cenu za najlepší scenár (Jana Skořepová, Ivo Trajkov), najlepší kameramanský výkon (Peter Bencsík), strih (Michal Reich), zvuk (Juraj Baláž, Ivo Heger), najlepšie vizuálne efekty (Jaromír Pesr, Michal Plicka), uspel aj v kategóriách kostýmy a masky, v oboch patrí ocenenie Anite Hroššovej, a v kategórii najlepší architekt – scénograf (Tomáš Berka).


Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe podala podľa SFTA Judit Pecháček Bárdos – Slnko v sieti získala za postavu Juliše vo filme Piargy. Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe podala v tomto filme Jana Kvantiková v úlohe Johanky.


Attila Mokos si po Slnko v sieti prišiel dvakrát: zvíťazil v kategórii najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe za postavu Jána Roháča vo filme Piargy a cenu za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe získal za postavu Lučána Ármina Wámbéryho vo filme Čierne na bielom koni.

Odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti za rok 2022.
Odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti za rok 2022. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer


Ocenenie za najlepšiu filmovú hudbu si odniesli Pjoni a Rob za film Svetlonoc.
Najlepším dokumentárnym filmom je snímka Dežo Hoffmann – fotograf Beatles režiséra Patrika Lančariča a producenta Patrika Pašša. Titul najlepší animovaný film patrí snímke Tvojazem režiséra Petra Budinského a producentskej dvojice Barbora Budinská, Jan Hameeuw. 

17. marca 2024, 9:30 Čas čítania 8:44 Tomáš Maštalír: Občas sa neviem zorientovať v tom, aký je deň. Niekedy je pre mňa najväčší relax obyčajný spánok (Rozhovor) Tomáš Maštalír: Občas sa neviem zorientovať v tom, aký je deň. Niekedy je pre mňa najväčší relax obyčajný spánok (Rozhovor)

Akademici prvýkrát udelili národnú filmovú cenu v novej kategórii najlepší televízny film/miniséria/seriál, v ktorej zvíťazila snímka režiséra Petra Bebjaka Jozef Mak. Bebjak počas udeľovania cien využil priestor a pripomenul chladnokrvnú vraždu Matúša a Juraja na Zámockej ulici v Bratislave.

„Kvôli tomu, že nevieme pracovať a fungovať s inakosťou, nemala by tá inakosť byť odsudzovaná,“ povedal slovenský režisér počas ďakovačky. Na záver všetkých poprosil, nech v septembrových voľbách nevolia tých, ktorí šíria dezinformácie a nenávisť v našej spoločnosti, a vyzval divákov, nech nedovolia, „aby tejto krajine vládli ľudia, ktorí sejú nenávisť, hlúposť, dezinformácie a ktorí sú za korupčnými aférami“.


Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre si prevzal kameraman Ladislav Kraus. Rovnaké ocenenie udelili in memoriam nedávno zosnulému režisérovi Stanislavovi Párnickému.

Zoznam víťazov Slnko v sieti:Najlepšia filmová réžia
Michal Blaško (Obeť)
Najlepší hraný film
Obeť
Najlepší dokumentárny film
Dežo Hoffmann – fotograf Beatles
Najlepší animovaný film
Tvojazem
Najlepší filmový scenár
Jana Skořepová, Ivo Tojakov (Piargy)
Najlepší kameramanský výkon
Peter Bencsík (Piargy)
Najlepší filmový strih
Michal Reich (Piargy)
Najlepší filmový zvuk
Juraj Baláž, Ivo Heger (Piargy)
Najlepšia filmová hudba
Pjoni Rob (Svetlonoc)
Najlepší architekt – scénograf
Tomáš Berka (Piargy)
Najlepšie kostýmy
Anita Hroššová (Piargy)
Najlepšie masky
Anita Hroššová (Piargy)
Najlepšie vizuálne efekty
Jaromír Pesr, Michal Plička (Piargy)
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe
Judit Bárdos za postavu Juliše vo filme Piargy
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe
Jana Kvantiková za rolu Johanky
Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe
Attila Mokos za zobrazenie postavy Jána Roháča vo filme Piargy
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe
Attila Mokos za postavu Lučána Ármina Wámbéryho v Čierne na bielom koni
Najlepší televízny film
Jozef Mak
Divácka cena
Piargy
Domov
Zdieľať
Diskusia