Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. apríla 2023 o 16:46
Čas čítania 1:10

Slovák vylákal exmanželku do auta, ktoré podpálil, a nechal ju udusiť sa. Teraz spoznal trest

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rozsudok vydal Špecializovaný trestný súd.

Špecializovaný trestný súd odsúdil v utorok Štefana Beňa obžalovaného z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy exmanželky na trest odňatia slobody vo výmere 20 rokov.

Vlani v septembri ju pod zámienkou urovnania vzájomných problémov vylákal do auta, ktoré pri obci Tesárske Mlyňany podpálil. Žena sa v ňom udusila.

Rozsudok je utorňajším dňom právoplatný. Prokurátor aj obžalovaný sa vzdali práva na odvolanie. Podľa obžaloby si Beňo na spáchanie tohto skutku vopred zadovážil akcelerátor horenia – benzín – a spôsobil požiar interiéru auta. Žene sa z vozidla nepodarilo uniknúť, za niekoľko minút sa udusila splodinami horenia. Na trýznivý spôsob usmrtenia poukázal v odôvodnení rozsudku aj predseda senátu ŠTS.

Údajne išlo o skrat

„Som vinný. Úprimne ľutujem, čo sa stalo,“ priznal Beňo, ktorý pri čítaní obžaloby, vyhlásení o vine a aj záverečnom slove neustále plakal. „Nikto si nevie predstaviť, čo som prežíval, keď som sa od psychiatričky dozvedel, že nežije. Odvtedy nežijem ani ja. Myslel som si, že prežila,“ dodal obžalovaný a vyjadril sústrasť celej rodine vrátane rodičov usmrtenej ženy, ktorí prišli na pojednávanie.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Ako Beňo pred súdom vypovedal, po rozvode žil s exmanželkou v spoločnej domácnosti, stále ju mal rád. Bola nezamestnaná, o rodinu a domácnosť sa údajne nestarala a navyše si našla iného muža. Ich vzťahy boli napäté.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v záverečnej reči poukázal na surovosť a brutalitu jeho konania. Zároveň však aj na poľahčujúce okolnosti ako priznanie, na základe ktorého sa možno domnievať, že u neho došlo k akejsi sebareflexii. Súdu navrhol, aby obžalovanému trest mimoriadne znížil a uložil mu ho vo výške nie menej ako 20 rokov. Hrozil mu 25-ročný, až doživotný trest odňatia slobody.

Obhajoba zdôrazňovala bezúhonnosť klienta, ako aj to, že dovtedy viedol riadny život. Išlo údajne o skratové konanie a podľa znalkyne z odboru psychológie sú prognózy jeho resocializácie pozitívne.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia