Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. apríla 2023, 19:29
Čas čítania 1:10

Chceš 19-tisíc eur na rekonštrukciu? Prvá štátna výzva Obnov dom zmizla do pár hodín, priprav sa na ďalšie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Za 14 hodín sa prihlásilo až 10 000 uchádzačov o príspevok na obnovu domu.

Tretia výzva zameraná na obnovu starších rodinných domov z plánu obnovy je uzavretá. Slovenská agentúra životného prostredia prijala v pondelok 10-tisíc žiadostí. Vyčlenených je na ňu 190 miliónov eur.

„Nesmierne nás teší veľký záujem majiteľov rodinných domov. Tretiu výzvu sme uzatvorili v rekordnom čase, za 14 hodín. Program Obnov dom z Plánu obnovy a odolnosti SR je nasmerovaný priamo k ľuďom a pomôže zlepšiť kvalitu života mnohých rodín na Slovensku,“ konštatoval generálny riaditeľ SAŽP Michal Maco.

Envirorezort vyzýva občanov, ktorí si žiadosť zaevidovali na webovej stránke, aby nezabudli do 15 dní doručiť žiadosť ako list do podateľne SAŽP alebo niektorej z regionálnych kancelárií spolu s povinnými prílohami.

Agentúra personálne posilnila proces prijímania a vyhodnocovania žiadostí. Pracuje na ňom 75 ľudí, čo je o 30 viac ako v pilotných výzvach. Gešvantnerová tvrdí, že sa skráti aj čas posudzovania žiadostí. „Ambíciou je vyhodnotiť žiadosti tretej výzvy čo najskôr, a to do 30 dní od doručenia žiadosti,“ poznamenala.

Pripravujú aj ďalšiu výzvu pre tých, ktorí to nestihli

S každým žiadateľom, ktorý splní podmienky, uzavrie SAŽP zmluvu na maximálny príspevok 19 000 eur, ktorý mu rezervuje. Na to, aby mohol získať maximálnu možnú výšku finančného príspevku, musí obnovou ušetriť viac ako 60 percent energie.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

„Záujemcovia o finančný príspevok, ktorí nestihli podať žiadosť v tejto výzve, sa nemusia obávať, na obnovu domov je z plánu obnovy a odolnosti vyhradených 500 miliónov eur, bude otvorená nová výzva,“ povedala Gešvantnerová.

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj podotkol, že alokovaná suma doteraz vyhlásených výziev dosahovala výšku 220 miliónov eur. „Z celkovej sumy 500 miliónov eur určených na energetickú obnovu rodinných domov tak bude pre žiadateľov k dispozícii v budúcich výzvach ešte najmenej 280 miliónov eur. Táto suma bude ešte zvýšená o čiastku, ktorá sa nevyčerpala v rámci prvých troch výziev,“ priblížil Budaj.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Annie Gray, Ibrahim Boran
Domov
Zdieľať
Diskusia