Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
26. apríla 2023 o 20:05
Čas čítania 1:07

AKTUÁLNE: Štyria zranení z bane v Novákoch sú v kritickom stave. Stúpa počet zranených

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V Novákoch došlo pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu – metánu. Na mieste sa nachádzalo 9 zamestnancov. Osem z nich utrpelo vážne popáleniny. Štyroch previezli do nemocníc v umelom spánku.

Štyria z ôsmich zranených z nováckej bane sú v kritickom stave a záchranárske vrtuľníky ich previezli v umelom spánku do nemocníc, informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.


„Počet zranených z nováckej bane stúpol na osem. Štyria z nich sa zranili ťažko a do nemocníc ich previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave a umelom spánku. Ďalší štyria zranení utrpeli stredne ťažké poranenia,“ povedala.

V Novákoch došlo podľa dostupných informácií k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu – metánu. Na mieste sa v čase výbuchu nachádzalo 10 zamestnancov. Osem z nich utrpelo vážne popáleniny. Dvaja zo zranených baníkov sú poľskej a jeden ukrajinskej národnosti, uviedlo ministerstvo. 

Na miesto prišli viacerí vládni predstavitelia

Na mieste výbuchu v Bani Nováky sa aktuálne nachádza dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman aj dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger.


„Na mieste výbuchu zasahujú všetky záchranné zložky vrátane Banskej záchrannej služby. Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman už smeruje na miesto nešťastia, rovnako tak predseda Hlavného banského úradu Erich Veselényi,“ doplnil tlačový odbor rezortu hospodárstva.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že všetci pracovníci, ktorí utrpeli zranenia pri vyhorení metánu v Bani Nováky, budú v poriadku.

„Veľká vďaka patrí záchranárom z Banskej záchrannej služby, ktorí zranených dostali na povrch a odovzdali do rúk zdravotníkom. Zraneným mužom prajem, aby sa z nemocnice mohli vrátiť čím skôr k svojim rodinám a blízkym,“ povedala prezidentka.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) verí, že záchranné zložky urobia v Novákoch maximum a tragédia si nevyžiada žiadnu obeť na živote. Uviedol to v reakcii na mimoriadnu udalosť v Bani Nováky na sociálnej sieti.


„Práve som sa dozvedel o obrovskej tragédii v Bani Nováky. Mňa ako človeka, ktorý má k baníkom veľmi blízko, táto udalosť veľmi zasiahla,“ poznamenal.

Nováky, výbuch
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia