Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
27. apríla 2023, 20:12
Čas čítania 0:47

Nové železničné trate na Slovensku: minister dopravy priblížil plány výstavby

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nové trate však ešte nie sú isté.

V satelitných obciach Bratislavy sa pre nárast výstavby a dopravné komplikácie zvyšuje dopyt po koľajovej doprave. Riešením by mohla byť výstavba dvoch nových regionálnych železničných tratí – z Vajnôr do Pezinka a z Lamača do Lozorna. Zároveň bratislavské letisko spúšťa štyri nové pravidelné letové linky. Počas štvrtkového livestreamu to povedal dočasne poverený minister dopravy Andrej Doležal.

Výstavba dvoch nových železničných tratí podľa Doležala ešte nie je hotová vec. Vyplýva však z memoranda o spolupráci na príprave týchto projektov, ktorú okrem ministerstva dopravy podpísali štatutári Bratislavského samosprávneho kraja a Železníc Slovenskej republiky. 

„Je to potenciálna nová trať, je po nej dopyt. Sú to satelitné obce Bratislavy, ktoré potrebujú dopravnú obsluhu. Ak sa tam zástavba ešte rozšíri, tak tam doprava bude kolabovať, čo si bude žiadať koľajovú dopravu,“ vyhlásil Doležal.

Prvá trať by mala viesť do Pezinka

Prvá z plánovaných tratí by mala viesť z mestskej časti Bratislava-Vajnory do Pezinka cez Chorvátsky a Slovenský Grob. V rámci tohto projektu by mala byť zrekonštruovaná aj železničná stanica vo Vajnoroch.

17. apríla 2024, 11:00 Čas čítania 1:16 FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky

Druhá nová železničná trať by mala viesť z Lamača cez Záhorskú Bystricu a Stupavu až do Lozorna. Plánuje sa však aj nová trať v Nitrianskom kraji, konkrétne prepájajúca Nitru s Trnovcom nad Váhom.

Domov
Zdieľať
Diskusia