Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. apríla 2023 o 13:10
Čas čítania 1:15

ZOZNAM: Finančná správa udelila daňovníkom hodnotenie spoľahlivosti, skontroluj si ho

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Finančná správa chce motivovať k dobrovoľnému plneniu daňových povinností.

Finančná správa na webe zverejnila zoznam daňových subjektov s prideleným hodnotením v rámci indexu daňovej spoľahlivosti. Daňovníci vďaka tomuto nástroju budú mať prehľad napríklad o tom, ako si plní svoje povinnosti voči štátu ich obchodný partner, informovala v piatok hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská.

Podnikateľov chcú motivovať k plateniu daní 

Zoznam bude priebežne aktualizovaný, ak dôjde k zmene právoplatne prideleného indexu, prípadne ak daňový subjekt zanikne. „Finančná správa verí, že zverejnenie hodnotení zvýši dobrovoľné plnenie daňových povinností a podporí tých, ktorí si poctivo plnia svoje daňové povinnosti. Naopak, preventívne môže vplývať na tých podnikateľov, ktorým bol pridelený index ,menej spoľahlivý‘,“ priblížila hovorkyňa.


Zverejniť zoznam subjektov na základe oznámení o pridelení indexu, ktoré sú právoplatné, nariaďuje finančnej správe zákon o správe daní. Dostupný je na portáli finančnej správy v informačných zoznamoch. Vyhľadávať v ňom je možné na základe zadania mena a priezviska fyzickej osoby, adresy trvalého pobytu alebo miesta podnikania, obchodného mena alebo názvu právnickej osoby a jej sídla, podľa udania daňového identifikačného čísla, identifikačného čísla organizácie, ak bolo pridelené, prípadne aj na základe prideleného hodnotenia.

Index daňovníkov radí do troch kategórií

Daňovníci sú na základe hodnotenia rozdelení do troch kategórií – vysoko spoľahlivý, spoľahlivý a menej spoľahlivý. V aktuálne zverejnenom zozname má väčšina subjektov hodnotenie „spoľahlivý“, je ich spolu 414 483. Hodnotenie „vysoko spoľahlivý“ bolo pridelené 119 699 a „menej spoľahlivý“ 59 078 daňovníkom.


„Daňový subjekt bude v zozname vždy zverejnený až po uplynutí lehoty na podanie námietky proti oznámeniu o indexe daňovej spoľahlivosti alebo po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia, ktorým námietke nebolo vyhovené,“ avizovala hovorkyňa.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Ak proti oznámeniu o indexe podá daňový subjekt námietku a bude jej vyhovené, správca dane mu zašle nové oznámenie. V takom prípade sa daňový subjekt do zoznamu zaradí na základe nového oznámenia po uplynutí príslušných lehôt. „Ak daňový subjekt proti rozhodnutiu o námietke podá správnu žalobu a správnej žalobe bude rozhodnutím súdu priznaný odkladný účinok, do zoznamu daňový subjekt nebude zaradený,“ doplnila Rybanská.

Finančná správa
Zdroj: TASR/Marko Erd
Domov
Zdieľať
Diskusia