Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
28. apríla 2023, 20:06
Čas čítania 0:34

Do konca roka výrazne zdražie ďalšia základná potravina. Pre vysoké teploty a sucho bude na Slovensku nedostatok ryže

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Problém s nedostatkom ryže zasiahne celosvetový trh pravdepodobne v najbližších mesiacoch.

Na Slovensku zdražie ďalšia zo základných potravín. Tentoraz na svetovom trhu pomaly začínajú vznikať problémy s populárnou prílohou – ryžou. Informoval o tom portál TVnoviny.sk.

Hlavným dôvodom nedostatku ryže sú klimatické zmeny a výrazné otepľovanie. Vysoké teploty v kombinácii s nedostatkom zrážok vytvárajú pre ázijské krajiny komplikovanú situáciu, pokiaľ ide o pestovanie známej potraviny. Deficit ryže sa však v najbližších mesiacoch a rokoch nezastaví, naopak, problémy s jej pestovaním sa budú prehlbovať.

„Na globálnej úrovni sú zatiaľ najvyšším dôsledkom nedostatku ryže jej vysoké ceny, ktoré sú najvyššie za posledných 10 rokov,“ uviedol pre CNBC analytik Charles Hart. Ten predpokladá, že sa pri doterajšom vývine ceny celosvetovo využívanej potraviny ešte zvýšia.

Zatiaľ čo ešte minulý rok stála ryža približne jedno euro, teraz si ju v obchode Slováci zakúpia za viac ako dvojnásobnú cenu. Úplných výpadkov ryže z prevádzok sa však nemusíme obávať, nateraz jej majú dodávatelia naskladnenej dostatok.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia