Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
30. apríla 2023, 12:25
Čas čítania 0:42

V Česku možno zúrilo ďalšie tornádo, preverujú to meteorológovia. Vietor bral ploty aj strechy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Odborníci preverujú, či mohlo ísť až o tornádo.

Českom sa v sobotu prehnali silné búrky. Podľa TV Nova na niektorých miestach dosahoval vietor takú rýchlosť, že by mohlo ísť o tornádo. Českému hydrometeorologickému ústavu tornádo hlásili viacerí ľudia, momentálne to overujú. Počasie napáchalo nemalé škody, vietor polámal ploty, zničil strechy domov a vytrhal plechy. Najviac zasiahnutá bola dedinka Lubná u Poličky.

„Búrky spôsobili na niekoľkých miestach pomerne výrazné škody. V tejto chvíli preverujeme niekoľko hlásení o možnom výskyte tornáda. Najpodozrivejšie vyzerajú škody v obci Lubná blízko Poličky, kde prešla menšia konvektívna bunka včera okolo 13.00,“informuje ČHMÚ.

31. augusta 2021, 9:30 Čas čítania 4:58 Čo sú supercelárne búrky a ako vznikajú? (Odpovedá meteorológ) Čo sú supercelárne búrky a ako vznikajú? (Odpovedá meteorológ)

Radarové dáta naznačujú, že škody v Lubnej spôsobila minisupercela. Potvrdzuje to aj ústna výpoveď jedného svedka a fotografie zo sociálnych sietí. Ak by sa potvrdilo, že naozaj šlo o tornádo, bolo by to druhé tornádo za dva mesiace. Naposledy zasiahlo Moravu.

Domov
Zdieľať
Diskusia