Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
2. mája 2023, 8:45
Čas čítania 0:42

Neplatičom na cestách chcú klepnúť po prstoch. Slovensko by mohlo z premávky vyhnať šoférov, ktorí si neplatia poistenie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ak prejde poslanecký návrh zákona, od roku 2024 začne platiť polročná amnestia.

Štát sa chystá bojovať s nepoistenými automobilmi. Na májovej schôdzi parlamentu budú poslanci rokovať o návrhu zákona, ktorým bude môcť štát trestať nezodpovedných vodičov s autami bez zaplateného povinného zmluvného poistenia (PZP), informujú tvnoviny.sk.

Ak by návrh prešiel, štát by mohol automaticky autá s nezaplateným PZP vyradiť z evidencie a zamedziť tak ich prevádzke na cestách. 

Podľa šéfa Slovenskej kancelárie poisťovateľov Martina Kaňu dnes na Slovensku evidujeme okolo 590-tisíc nepoistených vozidiel.

Na škody sa skladajú všetci vodiči

Aj keď polovica z nich už nie je pojazdná, zostávajúcich viac ako 250-tisíc áut naďalej brázdi slovenské cesty bez poistenia. Ich vodiči na cestách pravidelne spôsobujú škody za milióny eur, na ktorých úhradu sa do garančného fondu skladajú ostatní vodiči.

Poslanec Radovan Marcinčin z OĽaNO tvrdí, že ročne platiči PZP na nedisciplinovaných motoristov prispievajú okolo 10 miliónov eur.

Cieľom opatrenia má byť to, aby po cestách jazdili len poistené vozidlá. Ak návrh zákona v máji cez parlament prejde, od januára 2024 by mala začať platiť polročná amnestia, počas ktorej budú musieť majitelia nepoistených áut získať STK, EK a napokon aj PZP.

autonehoda
Zdroj: KR PZ v Trnave
Domov
Zdieľať
Diskusia