Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
3. mája 2023 o 7:06
Čas čítania 0:35

Chorvátsko chce výrazne obmedziť počet turistov. Aj Slováci si na dovolenke zrejme priplatia, krajina chystá nové poplatky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ak zákon prejde, najväčšími právomocami budú vďaka nemu disponovať miestne samosprávy.

Chorvátsko pripravuje zákon, ktorý môže obmedziť počet turistov. Vláda chce zareagovať na trend nadmerného turizmu, a to predovšetkým v najprestížnejších oblastiach. Ak zákon prejde, podľa miestneho denníka Novi List sa Chorvátsko stane prvým štátom, ktorý celoplošne zreguluje cestovný ruch.

„Vidíme, že počet našich návštevníkov rastie, pričom vstup do schengenského priestoru a eurozóny tento trend ešte posilňuje. Práve preto sme sa pustili do reformy,“ uviedla chorvátska ministerka cestovného ruchu Nikolina Brnjacová.

O termíne a rozsahu platnosti zákona sa zatiaľ vedú debaty a prípadne obmedzenia túto sezónu ešte neovplyvnia. Chorvátska vláda by do leta mala predstaviť iba prvý návrh zákona, ktorého súčasťou bude pravdepodobne aj zavedenie ekologického poplatku pre turistov.

Zákonu bude predchádzať veľká analýza ubytovacích kapacít, zásob pitnej vody a tlaku na životné prostredie a infraštruktúru. Ak zákon prejde, najväčšími právomocami budú disponovať miestne samosprávy, ktoré určia, aké turistické projekty dostanú do budúcnosti zelenú a ktoré, naopak, neuzrú svetlo sveta.

Chorvátsko
Zdroj: Pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia