Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Lukáš Čelka
4. mája 2023, 9:30
Čas čítania 7:26

Navštívil som akciu spoločenstva Milosť: Až keď sa vzdáš svojich snov, budeš žiť naplnený život s Ježišom, hlásal Adrián Bartalos

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Navštívil som akciu spoločenstva Milosť: Až keď sa vzdáš svojich snov, budeš žiť naplnený život s Ježišom, hlásal Adrián Bartalos
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Na koncerte organizovanom spoločenstvom Milosť vystúpila herečka Mária Bartalos.

Herečka Mária Bartalos v poste na Instagrame oznámila, že chce na sociálnych sieťach vystupovať ako „motivátor k životu s Bohom“. V komentároch pod tým istým príspevkom označila homosexuálne vzťahy za neakceptovateľný chaos, pričom sa odvolávala na Bibliu.

Verejnosť z toho dôvodu zaujalo kresťanské spoločenstvo Milosť, ktorého sú s manželom Andriánom Bartalosom súčasťou. Spoločenstvo sa už 16 rokov pokúša dostať medzi registrované cirkvi na Slovensku. Ministerstvo kultúry a Najvyšší správny súd SR Milosti však žiadosť zamietli, pretože v ňom podľa posudku prevládajú tendencie autoritárskeho vodcovstva, uzavretosti, fanatizmu či selektovania informácií a neznášanlivosti.

Medializovaná kauza motivovala prehovoriť o spoločenstve viacerých ľudí. Napríklad Denisa Tomíková, bývalá členka Milosti, spoločenstvo v rozhovore pre Refresher nazvala „sektou, ktorá skrýva biznis za Boha“. Celý rozhovor s Denisou si môžeš prečítať tu. Naopak, pôsobenia v českom spoločenstve Církev víry Milost sa v rozhovore pre Refresher zastala známa infulencerka Lady Zika. Hoci aj ona verí v Boha, nepokladá sa za fanatičku a neodsudzuje ľudí z LGBTI+ komunity.

30. apríla 2023, 12:30 Čas čítania 8:34 Lady Zika: Nie som sektárka ani fanatička. Boh miluje aj ľudí z LGBTI+ komunity a chce im pomôcť (Rozhovor) Lady Zika: Nie som sektárka ani fanatička. Boh miluje aj ľudí z LGBTI+ komunity a chce im pomôcť (Rozhovor)

Aby som na vlastnej koži zistil, ako to v Milosti v skutočnosti vyzerá a či naozaj je podozrenie zo sektárstva namieste, rozhodol som sa navštíviť jednu z ich akcií. Prišiel som tam inkognito.

Vytypoval som si besedu spojenú s koncertom, ktorej hlavnými hosťami boli práve manželia Bartalosovci, s nádejou, že budú detailnejšie komentovať nedávne udalosti. Okrem ich pohľadu na kauzu (ale i na život) som mal možnosť spoznať aj ďalšieho dlhoročného člena spoločenstva, ktorý ma zasvätil do ich fungovania.

Priestory, za ktoré by sa nemusela hanbiť komerčná televízia

Do Banskej Bystrice dorazím krátko pred šiestou večer. Zaparkujem na preplnenom parkovisku nachádzajúcom sa len niekoľko desiatok metrov od centrály spoločenstva Milosť, kde sa má už o niekoľko minút odštartovať večerný koncert.

Spočiatku kráčam k bránam budovy sebavedome, akoby som vykročil priamo „do Božej náruče“. Okolo mňa sú partie ľudí smerujúce na to isté miesto a ja začnem cítiť obavy. „Ako sa mám pozdraviť? Dobrý deň? Chvála Pánu?“ potichu premýšľam. Keďže som ateista a do kostola som zavítal len z nutnosti v rámci svadieb a posledných rozlúčok rodinných príslušníkov, nikdy som podobné otázky nemusel riešiť.

Centrála kresťanského spoločenstva Milosť v Banskej Bystrici.
Centrála kresťanského spoločenstva Milosť v Banskej Bystrici. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Ani sa nenazdám a ocitám sa pred budovou, ktorú navigácia označila za môj dnešný cieľ. Keďže ma sem tá „špekulantka“ naviedla zo zadnej strany a nevidím na fasáde žiaden nápis, prihovorím sa mužovi stojacemu pri dverách. „Dobrý deň, je toto budova kresťanského spoločenstva Milosť?“ spýtam sa potichu, aby som nevzbudil pozornosť. Na otázky o Bohu totiž nie som pripravený. Moja nenápadnosť napriek tomu zlyháva. Len čo dohovorím, všetky oči okolitých ľudí si ma premeriavajú zdola nahor. Aspoň však dostanem odpoveď a tá znie, že som správne.

28. apríla 2023, 18:45 Čas čítania 8:50 Bývalá členka Milosti prehovorila: Odišla som, keď mi otec vybielil účet a zbil ma. Je to sekta, ktorá skrýva biznis za Boha Bývalá členka Milosti prehovorila: Odišla som, keď mi otec vybielil účet a zbil ma. Je to sekta, ktorá skrýva biznis za Boha

Dezorientovaný nabehnem dnu, čo si všimne aj starší pán, ktorý nonšalantne poznamená: „Na poschodie a vľavo.“ Slušne sa poďakujem, zdolám schody a usadím sa vo veľkej miestnosti ako jeden z prvých hostí. Zostanem prekvapený, keďže vôbec nejde o klasickú konferenčnú sálu. Skôr pripomína kulisy akéhosi štúdia komerčnej televízie, z ktorého budú o chvíľku vysielať zábavný program. Nejaká talkshow s hudobným sprievodom v podaní živej kapely.

Popravde, na náboženské spoločenstvo sa mi zdajú priestory, v ktorých sa nachádzam, pomerne luxusné. Nad hlavou sa mi vznášajú desiatky lustrov s modrými žiarovkami a predo mnou sú kulisy pódia nasvietené doružova, ich dominantou je veľký biely kríž.

Pódium mi pripomínalo javisko televízneho štúdia.
Pódium mi pripomínalo javisko televízneho štúdia. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Okrem prekrásnych priestorov ma prekvapí aj rôznorodosť ľudí, ktorí začnú prichádzať do miestnosti krátko po mne. Nájdeš tu seniorov, rodinky s deťmi, pubertiakov, ale aj veľa mladých ľudí v produktívnom veku. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 136036 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa ku mne správali členovia spoločenstva.
  • Čo mi o chode spoločenstva prezradil jeden z nich.
  • Aká bola atmosféra na akcii.
  • Čo podľa Márie Bartalos znamená úspech.
  • Či sme všetci museli povinne prispieť na chod spoločenstva.
Domov
Zdieľať
Diskusia