Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Florián Meričko
4. mája 2023, 9:15
Čas čítania 0:42

MAPA: V týchto okresoch Slovenska je najväčšie nebezpečenstvo kliešťov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyplýva to z údajov Úradu verejného zdravotníctva SR z rokov 2017 až 2021.

Nastávajúca sezóna kliešťov, ktorá sa na Slovensku začína s príchodom zvýšených teplôt, ročne prináša desiatky až stovky prípadov kliešťovej encefalitídy. Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje občanov na to, že výskyt tejto choroby je častejší vo vybraných regiónoch.

„Chorobnosť na kliešťovú encefalitídu má v Slovenskej republike dlhodobo stúpajúci trend. Ochorenia boli za obdobie 5 rokov (2017 – 2021) zaznamenané v každom kraji,“ priblížil úrad.

Zo zverejnených údajov z posledných rokov vyplýva, že najrizikovejšími oblasťami sú Banskobystrický a Žilinský kraj, kde sa vyskytlo takmer 60 percent všetkých nahlásených prípadov. Najviac ochorení hlásili v uplynulých rokoch okresy Bytča a Detva. Vysoký výskyt zaznamenali zdravotníci aj v okresoch Žilina, Púchov, Brezno či Banská Bystrica.

„Kým v minulosti patrilo k najrizikovejším oblastiam povodie rieky Váh a Trenčiansky kraj, za ostatné roky bol zaznamenaný najvyšší počet prípadov kliešťovej encefalitídy v Žilinskom a v Banskobystrickom kraji,“ uviedla MUDr. Jana Kerlik, PhD., z RÚVZ BB.

27. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 3:47 Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia?

Zdravotníci dodávajú, že najlepšou prevenciou kliešťovej encefalitídy je kombinácia očkovania a dôslednej ochrany pred zaklieštením parazita. V prípade nálezu kliešťa na tele sa odporúča čo najrýchlejšie a bezpečné odstránenie kliešťa.

Graf: Výskyt kliešťovej encefalitídy v SR podľa okresov od 1. 1. 2017 do 31. 12. 2021.
Graf: Výskyt kliešťovej encefalitídy v SR podľa okresov od 1. 1. 2017 do 31. 12. 2021. Zdroj: uvzsr.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia