Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
26. apríla 2023, 16:01
Čas čítania 0:53

Sezóna kliešťov je na Slovensku v plnom prúde. Jedna krvná skupina im odoláva, ukázal český výskum

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ukázalo sa, že aj krvná skupina rozhoduje o tom, či sa na teba kliešť prisaje.

S príchodom teplejších mesiacov sa začína sezóna kliešťov. Aktuálny výskum z Česka prichádza v tejto súvislosti so zistením, že sú ľudia, ktorí majú menšie riziko, že si z lesa kliešťa donesú. Z výskumu Masarykovej univerzity v Brne vyplýva, že najodolnejšie krvné skupiny sú B, AB a 0, informuje portál onet.pl. 

Na experimente sa zúčastnilo 100 ľudí. Výsledky naznačujú, že kliešte si najčastejšie vyberajú ľudí s krvnou skupinou A. Naopak, najúspešnejšie im odolávajú ľudia so skupinou B. 

Kliešte využívajú na hľadanie koristi predovšetkým čuch. Láka a priťahuje ich aj vôňa potu a sladkých parfumov. Prisatý kliešť môže prenosom vírusu u človeka spôsobiť kliešťovú encefalitídu alebo infekčné ochorenie lymskú boreliózu. Vakcína, ktorá by borelióze predchádzala, zatiaľ neexistuje. Proti encefalitíde sa však už dá účinne očkovať. 

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Unsplash.com

Všeobecná lekárka pre dospelých Katarína Varechová vraví, že pri pohybe v prírode je dôležité používať repelent, nosiť dlhé nohavice a po príchode domov sa vyzliecť, oblečenie vytriasť (napríklad na balkóne) a skontrolovať si celé telo. Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva okrem toho odporúčajú zasunúť si nohavice do ponožiek a nosiť svetlý odev, na ktorom si parazita skôr všimneš.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

„Kliešte sa rady prisávajú napríklad v slabinách, pod pazuchami, u mužov aj na pohlavných orgánoch, u žien na hrudníku, u oboch pohlaví sú to tiež stehná a ramená. Prekontrolovať treba aj pokožku hlavy,“ upozorňuje Varechová. Viac si prečítaš v našom článku

Domov
Zdieľať
Diskusia