Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. mája 2023, 20:43
Čas čítania 1:26

Európska krajina chce opäť zaviesť trest smrti. Reaguje na aktuálne udalosti

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Srbský prezident Aleksandar Vučić v piatok vyhlásil, že spustí rozsiahly plán na odzbrojenie s cieľom odstrániť z krajiny státisíce strelných zbraní. Reaguje na dva tragické prípady streľby v krajine v posledných dvoch dňoch.

Srbský prezident Aleksandar Vučić v piatok premiérke Ane Brnabićovej navrhol opätovné zavedenie trestu smrti v súvislosti s dvoma masovými streľbami, ktoré si v Srbsku za dva dni vyžiadali 17 obetí a 20 zranených, uviedol spravodajský web Danas.rs. Vučić to povedal na piatkovej mimoriadnej tlačovej konferencii po ďalšej streľbe pri meste Mladenovac.

Trest smrti má len jediná európska krajina

„Dnes ráno som premiérke navrhol, aby sme sa vrátili k trestu smrti. Oni sú však proti tomu, lebo by sme popri Bielorusku boli jediní v Európe,“ podotkol Vučić s tým, že predtým sa aj on vyslovil proti trestu smrti, čo v súčasnosti „trpko oľutoval“.

Pri streľbe, ku ktorej došlo vo štvrtok krátko pred polnocou pri Mladenovaci v obciach Dubona a Šepšin, zahynulo osem osôb, z toho najmladšia obeť mala iba 15 rokov, informovali tamojšie médiá. Zranenia utrpelo 14 ľudí, pričom stav najmenej dvoch z nich je kritický.

Páchateľ (21) sa pokúsil utiecť; uniesol dokonca taxikára, ktorého prinútil, aby ho odviezol do domu svojho strýka pri meste Kragujevac, kde ho polícia po niekoľkých hodinách aj zadržala.

Počas vypočúvania opakovane deklaroval, že motívom jeho činu bolo „znevažovanie“, čo viackrát zopakoval, avšak bez uvedenia konkrétnych podrobností.

Vučić na piatkovej tlačovej konferencii uviedol aj to, že páchateľ mal v čase útoku na sebe tričko s nacistickým motívom.

Srbský prezident zároveň vyhlásil, že v súvislosti s najnovšími incidentmi je v krajine potrebné zaviesť opatrenia, ktoré prinesú výsledky. Ohlásil okrem iných nasadenie 1200 ďalších policajtov na školách, zaistenie väčšej bezpečnosti vo vzdelávacích zariadeniach, konfiškáciu zbraní a obrovské pokuty. Tamojšiemu ministerstvu vnútra zároveň nariadil, aby všetky osoby, ktoré majú zbrane v nelegálnej držbe, ich počas nasledujúceho mesiaca odovzdali, v opačnom prípade budú nasledovať „brutálne sankcie“.

V Srbsku je pritom oddnes až do nedele v platnosti štátny smútok v súvislosti s prvou masovou streľbou, ku ktorej došlo na základnej škole v centre Belehradu. Násťročný žiak školy Kosta K. tam zastrelil osem spolužiakov – sedem dievčat a jedného chlapca – a zranil ďalších šesť detí a učiteľku. Ako motív svojho činu polícii uviedol, že bol zo strany spolužiakov vystavený šikanovaniu.

3. mája 2023, 10:45 Čas čítania 0:45 Iba 14-ročný siedmak zastrelil 8 spolužiakov a ochrankára na základnej škole v Belehrade. Srbskom otriasla masová streľba Iba 14-ročný siedmak zastrelil 8 spolužiakov a ochrankára na základnej škole v Belehrade. Srbskom otriasla masová streľba

Čiernohorský premiér Dritan Abazović medzitým v piatok uviedol, že jeho krajina v súvislosti s udalosťami v Srbsku vyhlási na nedeľu deň štátneho smútku.

Domov
Zdieľať
Diskusia