Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eduard Starkbauer
6. mája 2023, 8:24
Čas čítania 1:12

KORUNOVÁCIA KAROLA III.: Toto sú detaily slávnostného obradu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na cirkevnom obrade sa zúčastní vyše 2000 hostí vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej.

Už o 11.00 h miestneho času sa začne vo Westminsterskom opátstve v Londýne korunovácia nového britského kráľa Karola III. a jeho manželky Kamily. Na Slovensku bude vtedy presne poludnie. Tradičný proces, ktorý potrvá približne dve hodiny, sa na rovnakom mieste deje už od roku 1066. Karol sa stane 40. britským panovníkom.

Cirkevnému obradu bude predchádzať sprievod, ktorý sa začne pred Buckinghamským palácom a skončí sa pred západnými dverami Westminsterského opátstva. Obrad vo Westminsterskom opátstve povedie anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby a bude pozostávať z piatich častí – predstavenia kráľa, zloženia prísahy, pomazania, investitúry a nasadenia koruny, intronizácie a prijímania sľubov vernosti.

KAROL III.
Zdroj: TASR/AP


Vôbec prvýkrát vyzve arcibiskup na zloženie sľubu vernosti kráľovi všetkých Britov sledujúcich korunováciu v televízii, rozhlase či prostredníctvom online prenosu. Po zložení prísahy bude pri menšej a jednoduchšej ceremónii korunovaná kráľovná manželka Kamila.


Po skončení cirkevného obradu sa kráľ s kráľovnou vydajú vo väčšom sprievode, v ktorom bude aj približne 4000 príslušníkov ozbrojených síl, späť do Buckinghamského paláca. Na záver korunovácie kráľ s kráľovnou a ďalšími členmi kráľovskej rodiny pozdravia z balkóna Buckinghamského paláca verejnosť na bulvári The Mall a pozrú si slávnostný prelet viac než 60 vojenských lietadiel.


Karolova korunovácia bude menšia a menej pompézna ako korunovácia jeho matky kráľovnej Alžbety II. v roku 1953. Na cirkevnom obrade sa zúčastní vyše 2000 hostí. Zastúpených bude viac než 200 krajín, Slovensko bude reprezentovať prezidentka Zuzana Čaputová.


Britské pohostinstvá a reštaurácie budú otvorené o dve hodiny dlhšie a mnohé usporiadajú podujatia venované korunovácii. Na druhý deň by sa mali zísť susedské či iné komunity po celej Británii na spoločnom obede.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Korunovačné oslavy budú pokračovať v nedeľu večer veľkolepým korunovačným koncertom na hrade Windsor, kde vystúpi napríklad britská skupina Take That, americká speváčka Katy Perry či taliansky operný spevák Andrea Bocelli. Na pondelok bol v Británii vyhlásený štátny sviatok a bude venovaný zvýšeniu povedomia o práci dobrovoľníkov.

Karol III.
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia