Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eduard Starkbauer
6. mája 2023, 13:09
Čas čítania 0:46

AKTUÁLNE: Karol III. sa stal oficiálne britským kráľom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Slávnostné pomazanie prebehlo za plátnom.

Britský kráľ Karol III. zložil počas korunovácie prísahu. „Prišiel som nie na to, aby ma obsluhovali, ale aby som slúžil,“ povedal Karol na začiatku korunovácie, počas ktorej prvýkrát zaznela pieseň vo waleštine. Jednotlivé časti prísahy boli sformulované do otázok, na ktoré Karol odpovedal s rukou položenou na Biblii.

Korunovácia Karola III.
Korunovácia Karola III. Zdroj: TASR/AP/Victoria Jones


Podľa zákona z roku 1688 kráľ skladá prísahu, v ktorej sa zaväzuje vládnuť v súlade so zákonmi a podporovať anglikánsku cirkev. Ide o jedinú časť korunovačnej ceremónie, ktorá sa zo zákona vyžaduje.


Po zložení prísahy pomazal anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby Karola za kráľa. Pomazanie prebehlo za plátnom, keďže tento okamih sa považuje za najposvätnejšiu časť celého obradu. Následne dostal Karol do rúk korunovačné insígnie a arcibiskup ho korunoval korunou svätého Eduarda.

Karol III. mal počas korunovácie korunu na hlave prvý a zároveň posledný raz v živote. Na chráme sa rozozvučali zvony, ktoré zvonili dve minúty. Zazneli tiež fanfáry a na mnohých miestach v Spojenom kráľovstve odpaľujú slávnostné delostrelecké salvy.

Korunovácia Karola III.
Korunovácia Karola III. Zdroj: TASR/AP/Jonathan Brady


Po korunovácii prišla na rad aj posledná časť korunovačného obradu, počas ktorej sa kráľ posadil na trón a ujal sa vlády. Po britskom kráľovi Karolovi III. bola vzápätí korunovaná za kráľovnú aj jeho manželka Kamila.

Domov
Zdieľať
Diskusia