Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. mája 2023, 9:09
Čas čítania 0:55

FOTO: Kanadu sužujú brutálne požiare, museli vyhlásiť núdzový stav a evakuovať ľudí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V nedeľu popoludní v Alberte registrovali 108 aktívnych požiarov, z ktorých 31 označili za nekontrolované.

Hasiči v kanadskej provincii Alberta v nedeľu bojovali s desiatkami lesných požiarov. Tie zničili už najmenej 375-tisíc hektárov pôdy a vyžiadali si evakuáciu viac než 29-tisíc ľudí. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky kanadskej televízie CBC.

Nekontrolované požiare viedli k stavu núdze

Úrady ešte v sobotu večer vyhlásili v provincii stav núdze. Christie Tuckerová z úradu požiarnej ochrany uviedla, že pri hasení pomohol dážď, ktorý hasičom umožnil lepší prístup k plameňom.

Na pomoc prišlo takmer 80 hasičov z kanadských provincií Québec a Ontário. Úrady o pomoc požiadali aj americký štát Montana, ktorý má s Albertou spoločné hranice.

Lesný požiar v blízkosti kanadského mesta Edson v sobotu 6. mája 2023.Lesný požiar v okrese Grande Prairie v kanadskej Alberte v sobotu 6. mája 2023.Lesný požiar pri dedinke Evansburg zaznamenaný 1. mája 2023 zasiahol plochu 2,221 ha.Požiar v blízkosti Fort McMurray je podľa provincie pod kontrolou. Zasiahol plochu 16 hektárov.
Zobraziť galériu
(4)

Rozsah škôd spôsobených požiarmi nebolo možné bezprostredne určiť. Colin Blair, riaditeľ úradu pre riešenie katastrof, pre CBC povedal, že prioritou je ochrana ľudských životov a riešenie núdzových situácií.

Premiérka provincie Alberta Danielle Smithová na sociálnej sieti uviedla, že záchranné zložky robia na zastavenie požiarov všetko, čo je v ich silách.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Dva nekontrolované lesné požiare zaznamenali aj v susednej provincii Britská Kolumbia, kde muselo svoje domovy opustiť niekoľko ľudí, píše agentúra AP. Úrady upozornili, že plamene môžu s prispením vetra v najbližších dňoch ešte zosilnieť.

V Alberte od januára zaznamenali viac než 400 lesných požiarov. Experti upozorňujú, že v spojitosti s klimatickou zmenou sa frekvencia výskytu požiarov a ich intenzita ešte zvýši. Priemerná teplota v prérijných provinciách na západe Kanady sa podľa úradov od polovice 20. storočia zvýšila o 1,9 stupňa Celzia, píše CBC.

Domov
Zdieľať
Diskusia