Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
14. mája 2023, 11:33
Čas čítania 1:26

Bratislavčanom stále rastie chuť nakupovať. Prieskum ukázal, na čo míňajú najviac aj na čom by chceli šetriť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Bratislavský kraj je dlhodobo ekonomicky najsilnejším na Slovensku.

Pandémia, vojnový konflikt na Ukrajine, energetická kríza či rekordne vysoká inflácia majú v posledných rokoch vplyv aj na nákupné správanie. Napriek tomu apetít obyvateľov Bratislavského kraja po nákupoch je momentálne najvyšší za posledný rok, od marca 2022. V aktuálnej analýze na to upozornila analytička Wood & Company Eva Sadovská. Vychádzala pritom z marcového prieskumu spoločností DATAMAR a MNFORCE a z najaktuálnejších údajov Štatistického úradu.


Väčšina bratislavských domácností (86 %) podľa prieskumu v marci tohto roka plánovala zvýšiť svoje výdavky alebo ich ponechať na úrovni ako vlani. Minúť menej ako pred rokom plánovalo iba 14 % opýtaných. Bratislavčania sa v najmenšej miere plánujú obmedzovať pri nákupoch potravín (13 %). Znížiť výdavky na predmety dlhodobej spotreby má v pláne 24 % spomedzi obyvateľov Bratislavského kraja.


„Väčšia časť domácností z Bratislavy tak míňa pri nákupoch potravín a tovarov dlhodobej spotreby rovnako alebo dokonca o niečo viac ako vlani. Podľa výsledkov prieskumu sa zároveň znížil aj podiel takých domácností z Bratislavy a okolia, ktoré posúvajú na neskôr nákupy predmetov dlhodobej spotreby – ako napríklad oblečenie, nábytok, elektronika, automobil či nehnuteľnosť,“ priblížila Sadovská. V prípade služieb reštaurácií a kaviarní sa aktuálne obmedzuje 36 % z opýtaných.


Pozitívny trend je podľa ekonómky evidentný aj pri očakávaniach bratislavských domácností v súvislosti s ich ekonomickou situáciou na najbližších šesť mesiacov. „Kým v závere roka 2022 bol podiel domácností očakávajúcich zhoršenie na úrovni 56 %, v marci 2023 klesol pod polovicu na 47 %,“ vyčíslila.


Pripomenula, že Bratislavský kraj je dlhodobo ekonomicky najsilnejším na Slovensku. Hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa v ňom v roku 2021 dosahoval úroveň 38 800 eur, pričom HDP na obyvateľa za celú SR predstavoval 18 100 eur. V ostatných regiónoch sa táto hodnota pohybovala v rozpätí od 11 100 eur v Prešovskom kraji po 19 400 eur v Trnavskom kraji.


Bratislavský kraj sa vyznačuje aj najnižšou mierou nezamestnanosti, v marci tohto roka dosiahla 2,90 %. V celej slovenskej ekonomike bola v rovnakom období na úrovni 5,61 %. Priemerný plat Bratislavčanov dosiahol vlani 1 599 eur, v celej SR 1 304 eur.


„Obyvatelia bratislavského regiónu zároveň disponujú vyššími úsporami v bankách. V prípade Bratislavského kraja sú vklady v bankách v prepočte na obyvateľa dlhodobo aspoň trojnásobne vyššie v porovnaní s priemerným údajom za SR,“ doplnila Sadovská.

Domov
Zdieľať
Diskusia