Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. mája 2023 o 20:29
Čas čítania 1:01

Rusi priznali smrť dvoch veliteľov pri Bachmute. Kyjev tvrdí, že dobyli vyše 10 pozícií

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ukrajinským obrancom sa pri Bachmute začalo dariť.

Ministerstvo obrany v Kyjeve v nedeľu oznámilo, že sa ukrajinským silám podarilo dobyť viac než desať ruských pozícií na predmestí východoukrajinského mesta Bachmut, ktoré sa Rusi pokúšajú obsadiť už od vlaňajšieho augusta.


„Dnes naše jednotky dobyli viac než desať nepriateľských pozícií na severných a južných predmestiach Bachmutu,“ uviedla vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Podľa nej boli pri tom zajatí vojaci z viacerých jednotiek nepriateľa. „Každý, kto pozná skutočnú situáciu (pri Bachmute) a kto sa tam nachádza, si uvedomuje závažnosť toho, čo sa deje,“ uviedla námestníčka.

V Bachmute podľa nej naďalej prebiehajú „urputné“ boje a Rusi sa stále pokúšajú o postup a ničia všetko, čo im stojí v ceste.

Ukrajinskí vojaci strieľajú z dela neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v piatok 12. mája 2023.
Ukrajinskí vojaci strieľajú z dela neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v piatok 12. mája 2023. Zdroj: FOTO TASR/AP


Ukrajina už v piatok uviedla, že jej jednotky dosiahli značný postup v blízkosti Bachmutu a posunuli sa vpred o približne dva kilometre. Viacerí proruskí blogeri aj šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin predtým tvrdili, že Ukrajincom sa v bojoch o Bachmut – po mesiacoch pomalého ústupu pred postupujúcimi ruskými silami – podarilo dosiahnuť prielom.
Ruské ministerstvo obrany to však poprelo a v sobotu vyhlásilo, že jeho sily v Bachmute stále postupujú, keď obsadili ďalší blok domov v severozápadnej časti mesta. V prvej línii bojov o Bachmut sú žoldnieri z radov vagnerovcov.

Rusi priznali straty

Ruský rezort obrany uviedol, že v bojoch o Bachmut zahynul veliteľ 4. motostreleckej brigády a zástupca veliteľa armádneho zboru pre vojensko-politickú prácu.

Ruské ministerstvo obrany okrem toho s odvolaním sa na vyhlásenie ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny informovalo, že „útočné oddiely" ruských síl s podporou letectva pokračujú v boji o kontrolu západných častí Bachmutu.

Domov
Zdieľať
Diskusia