Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
27. mája 2023, 10:00
Čas čítania 0:54

Sociálna poisťovňa zverejnila nový formulár. Poteší pracujúcich v zahraničí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sociálna poisťovňa novým elektronickým formulárom umožňuje rýchlejšie a efektívnejšie vybavovanie dokumentu PD A1.

Prenosný dokument A1 (PD A1) na prácu v zahraničí je po novom možné vybaviť aj elektronicky. Sociálna poisťovňa zverejnila nový formulár, ktorý pracovníkom umožní efektívnejšie a rýchlejšie vybavovanie dokumentu. 

Dokument PD A1 je nevyhnutný pre niektoré kategórie zamestnancov alebo samostatne zárobkovo činné osoby a papierovou formovou oň doteraz žiadalo približne 120-tisíc klientov ročne. „Tento dokument určuje, v ktorej krajine bude občan sociálne poistený a kde bude platiť poistné na jednotlivé druhy poistenia podľa legislatívnych pravidiel danej krajiny,“ približuje Sociálna poisťovňa.

Pre zamestnanca je dokument PD A1 povinný napríklad v prípade, že ho zamestnávateľ vysiela pracovať do krajín Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru, Švajčiarska či Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. 

Dokumentom PD A1 musí disponovať aj SZČO v tom prípade, že v zahraničí plánuje pracovať na slovenskú živnosť a naďalej podlieha sociálnemu poisteniu Slovenskej republiky. O určenie uplatniteľnej legislatívy, ktoré sa potvrdzuje prostredníctvom PD A1, je potrebné žiadať aj vtedy, ak osoba vykonáva práce naraz vo viacerých z uvedených štátov.

Vybavenie žiadosti 

Od 15. mája je možné o dokumenty požiadať aj elektronicky. Na webe Sociálnej poisťovne je dostupný eFormulár, ktorý treba vyplniť a elektronicky k nemu priložiť potvrdenia. Elektronizáciou sa nemení ich obsah ani povinnosti, ktoré musí žiadateľ splniť. 

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Žiadateľ sa musí zaregistrovať na stránke slovensko.sk a prihlásiť sa pomocou čítačky a občianskeho preukazu. Do elektronickej schránky, z ktorej bol eFormulár zaslaný, žiadateľ od Sociálnej poisťovne dostane potvrdenie žiadosti. 

Sociálna poisťovňa
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia