Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Čítaš poslednú stranu článku:
PRIESKUM: Podpora NATO u Slovákov výrazne klesla. Dodávky zbraní Ukrajine považuje veľká väčšina za provokáciu Ruska

Máme historicky najnižšiu mieru dôvery v inštitúcie 

Odborníčka zároveň dodáva, že aktuálne máme na Slovensku historicky najnižšiu mieru dôvery v inštitúcie, keď vláde dôveruje len 18 % respondentov. Tento nedostatok dôvery vytvoril živnú pôdu pre časť opozičných strán na kampaň obviňujúcu Západ z vojny a podkopávanie podpory Ukrajine, ktorá našla ohlas u značnej časti obyvateľstva.

Podobné postoje sú aj v susednom Maďarsku, kde sa obyvatelia v niektorých otázkach postupne pozerajú viac na východ v dôsledku dôslednej protizápadnej rétoriky vlády. Zaujímavé však je, že si paralelne zachovávajú silnú vieru v členstvo krajiny v EÚ a NATO. Pohľad Bulharska je zase silne ovplyvnený historickými väzbami na Rusko, a to tak z ekonomického, ako aj kultúrneho hľadiska.

Hoaxy počas pandémie zničili dôveru vo farmaceutické spoločnosti

Globsec vo svojom prieskume tento rok poukazuje aj na to, ako vplyv dezinformácií týkajúcich sa zdravia, ktoré sa šírili počas pandémie covidu-19, prispeli k nedôvere voči farmaceutickým spoločnostiam, zdravotníckym organizáciám a očkovaniu.

Výsledky prieskumu dôvery obyvateľov voči farmaceutickým spoločnostiam.
Výsledky prieskumu dôvery obyvateľov voči farmaceutickým spoločnostiam. Zdroj: Globsec

Približne 37 % obyvateľov regiónu strednej a východnej Európy sa domnieva, že vakcíny proti covidu-19 zvyšujú riziko predčasných úmrtí, a 56 % podozrieva farmaceutické spoločnosti, že z dôvodu zisku zatajujú účinné spôsoby liečby chorôb, ako je covid-19 a rakovina. „Tieto nálady rezonujú aj v spoločnostiach, ktoré vykazujú väčšiu odolnosť voči geopolitickým dezinformáciám, ako sú Česko a Poľsko. Ak chceme byť lepšie pripravení na budúce zdravotné krízy, mali by sme túto nedôveru riešiť teraz, keď zdravie nie je témou číslo jeden politickej agendy,“ dodala riaditeľka Centra pre demokraciu a odolnosť Globsecu Dominika Hajdu.

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia