Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
PREHĽAD: Takto vyzerajú nástupné platy pre absolventov stredných škôl

Čerství absolventi nie sú odkázaní na minimálnu mzdu

Hoci s vyšším platmi sa spájajú zväčša seniorské pozície, ktoré si vyžadujú dlhoročnú prax, automaticky to neznamená, že ako čerstvý absolvent budeš nútený vziať prácu s nízkym platom. V niektorých odvetviach sú totiž aj stredoškolskí absolventi hodnotení lepšie. 

V tabuľke si môžeš pozrieť, ako vyzerajú výšky priemerných miezd v hrubom pre stredoškolských absolventov v jednotlivých odvetviach na základe dát pracovného portálu Profesia.sk.

Obchod997 eur
Administratíva1 086 eur
Výroba1 009 eur
Doprava, špedícia a logistika1 012 eur
Cestovný ruch, gastro a hotelierstvo1 062 eur
Elektrotechnika a energetika1 151 eur
Financie a účtovníctvo1 200 eur
Strojárstvo1 118 eur
Bankovníctvo1 432 eur

Prehľad najzaujímavejšie ohodnotených pracovných pozícií, na ktoré nepotrebuješ vysokú školu, si môžeš pozrieť v našom staršom článku, kde sme mapovali konkrétne pracovné ponuky.

Keď potrebuješ pomoc, štát ti môže poskytnúť konzultanta alebo doplní vzdelanie

Zorientovať sa v pracovných ponukách, najmä ak si hľadáš prácu úplne prvýkrát, nie je nič jednoduché. Pomôcť ti môže služba, na ktorú upriamuje pozornosť Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny a množstvo ľudí o nej ani netuší. Úrady práce ti totiž môžu poskytnúť služby odborného poradenstva, ktoré je zamerané na zisťovanie toho, aké máš osobnostné predpoklady, schopnosti a čo by si v rámci práce mohol zvládnuť.

Anketa:
Plánuješ pracovať v odbore, ktorý si vyštudoval?
ÁNO
NIE
ÁNO
55 %
250 Hlasov
NIE
45 %
208 Hlasov

Počas konzultácie sa tiež môžeš dozvedieť, či ti tvoje vzdelanie postačuje na prácu, ktorú by si chcel robiť, prípadne ako by si svoje vzdelanie mohol doplniť. Štát ti takisto môže zaplatiť dodatočné vzdelávacie kurzy, ktoré slúžia na zlepšenie komunikačných zručností, osobnostného rozvoja vrátane manažérskych a podnikateľských
kompetencií, počítačových a jazykových zručností. Tento nástroj sa volá KOMPAS+ a viac sa o ňom dozvieš tu.

Druhou možnosťou je rekvalifikačný kurz. Ak by si sa rozhodol na pracovnom trhu pre povolanie, na ktoré nemáš oprávnenie, štát ti vďaka projektu REPAS+ môže uhradiť špecializovaný kurz. V ponuke sú rôzne kurzy, či už sa rozhodneš robiť maséra, kaderníčku, chceš skúsiť IT sektor alebo si dokonca urobiť vodičský preukaz typu C. Prihlášku a presné podmienky nájdeš na tomto linku.

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia