Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
27. mája 2023, 11:04
Čas čítania 2:09

Takmer 4 000 žiakov nedosiahlo na maturite zo slovenčiny ani 33 %. Toto ich potrápilo najviac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Maturanti dosiahli pri písomných maturitách zo slovenčiny v priemere 55 %.

Externú časť maturitnej skúšky v školskom roku 2022/2023 v riadnom a náhradnom termíne absolvovalo 40 542 maturantov, z toho bolo 2 411 žiakov so zdravotným znevýhodnením. V testoch zo slovenského jazyka a literatúry dosiahlo 36 909 žiakov priemernú úspešnosť 55 percent.

O výsledkoch externej časti maturitnej skúšky informoval rezort školstva, vedy, výskumu a športu SR. Do písomných maturít sa v tomto školskom roku zapojilo 690 stredných škôl, z toho bolo 626 s vyučovacím jazykom slovenským, 38 s vyučovacím jazykom slovenským a maďarským, 25 s vyučovacím jazykom maďarským a jedna škola s vyučovacím jazykom ukrajinským.


Žiaci zo slovenského jazyka a literatúry dosiahli priemernú úspešnosť 55 percent. Priemerná úspešnosť žiakov gymnázií bola 68,4 percenta.

„Žiaci stredných odborných škôl dosiahli významne nižšiu priemernú úspešnosť ako gymnazisti – 47,9 percenta, žiaci stredných športových škôl dosiahli priemernú úspešnosť 50 percent, žiaci konzervatórií uspeli v priemere na 53,5 percenta a žiaci škôl umeleckého priemyslu dosiahli priemernú úspešnosť 51,5 percenta,“ informovali z ministerstva školstva.

14. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 4:11 KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje?

Úspešnosť nižšiu alebo rovnú 33 percentám v riadnom termíne dosiahlo 3 771 žiakov, z toho bolo 105 gymnazistov. Z hľadiska obsahu testu boli žiaci najmenej úspešní v jazykovej zložke. Úspešnejší boli v úlohách, v ktorých používali zručnosť čítanie s porozumením, a v úlohách patriacich do literárnej zložky.

Na snímke žiačka maturuje z chémie počas ústnej formy internej časti maturitnej skúšky na Gymnáziu Jána Adama Raymana v Prešove 22. mája 2023.
Na snímke žiačka maturuje z chémie počas ústnej formy internej časti maturitnej skúšky na Gymnáziu Jána Adama Raymana v Prešove 22. mája 2023. Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková


Test z maďarského jazyka a literatúry písalo 1 541 žiakov. Priemerná úspešnosť testu bola 51 percent. Zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry písalo test 1 542 žiakov, priemerne dosiahli 52,5 percenta. Z ukrajinského jazyka a literatúry dosiahlo 28 žiakov, ktorí test písali, priemernú úspešnosť 73,9 percenta.


Priemerná úspešnosť testu z matematiky bola 53,8 percenta. Maturitu z matematiky si vybralo 4 575 žiakov. „Z hľadiska zriaďovateľa sme nezaznamenali vecne významné rozdiely medzi výsledkami žiakov zo štátnych, súkromných či z cirkevných škôl. Výsledky škôl na úrovni krajov sú porovnateľné, bez vecne významných rozdielov,“ spresnili z rezortu školstva.

Úspešnosť nižšiu alebo rovnú 25 percentám v riadnom termíne dosiahlo 336 žiakov. Z hľadiska obsahu testu boli žiaci najúspešnejší v oblasti kombinatorika, pravdepodobnosť a štatistika, najnižšiu priemernú úspešnosť dosiahli žiaci v oblasti stereometria. Pre žiakov zo stredných odborných škôl bola problémová aj oblasť planimetria.

Maturantov na športových školách potrápila angličtina

Z anglického jazyka dosiahli žiaci priemerne na úrovni B1 53,8 percenta, na úrovni B2 67,1 percenta a na úrovni C1 dosiahli žiaci priemerne 65,8 percenta. „Z pohľadu druhu školy sme v anglickom jazyku na jazykovej úrovni B2 zistili silne vecne významne horší výsledok žiakov stredných športových škôl voči národnému priemeru,“ doplnilo ministerstvo.


V teste z nemeckého jazyka na úrovni B1 mali žiaci priemerne 42,4 percenta, na úrovni B2 to bolo 71,7 percenta a na úrovni C1 dosiahli priemer 57,4 percenta. Priemerná úspešnosť testu z ruského jazyka na úrovni B1 bola 50,4 percenta, na úrovni B2 57,1 percenta a na úrovni C1 44,1 percenta.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Z francúzskeho jazyka na úrovni B2 dosiahli žiaci priemerne 60,2-percentnú úspešnosť a zo španielskeho jazyka na úrovni B2 išlo o 81,3-percentnú úspešnosť. Priemerná úspešnosť testu z talianskeho jazyka na úrovni B2, ktorú dosiahol jeden žiak, bola 67,5 percenta.


Žiaci, ktorí neuspeli v externej časti maturitnej skúšky, respektíve v písomnej forme internej časti maturitnej skúšky v riadnom (marcovom) či náhradnom (aprílovom) termíne, majú možnosť zopakovať túto časť maturitnej skúšky v opravnom termíne. Ten sa uskutoční od 5. do 8. septembra. V období od 22. mája do 9. júna absolvujú maturanti ústne skúšky.

Domov
Zdieľať
Diskusia