Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová TASR
6. júna 2023, 13:56
Čas čítania 0:45

Niektorí Slováci možno ušetria na energiách poriadny balík. Štátny úrad reaguje na nižšie ceny na trhu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Niektorí Slováci možno ušetria na energiách poriadny balík. Štátny úrad reaguje na nižšie ceny na trhu
Zdroj: Unsplash/Julian Hochgesang, Pexels/cottonbro studio

Štátny regulátor znížil ceny tepla približne o 44 % mesačne, domácnosti tak na kúrení ušetria 75 eur.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví avizoval znižovanie cien tepla o 44 percent, čo pre niektoré domácnosti znamená, že na teple ušetria až 75 eur mesačne. Dôvodom je pokles ceny plynu na burze. Podľa RTVS zníženie zasiahne domácnosti najmä v Bratislave, Humennom aj v Žiari nad Hronom. 

Mnoho domácností však rozdiel nepocíti, pretože ich pred vysokými cenami za teplo chráni štát svojimi kompenzáciami, ktoré však vo veľkej miere zaťažujú štátny rozpočet.

Domácnostiam, ktoré nakupujú plyn od iných dodávateľov, ako je štát, sa ceny za teplo znížia. Teplárenským podnikom, ktoré nakupujú zemný plyn prevažne za krátkodobé ceny, majú znížené trhové náklady. 

„Dôsledne reagujeme na vývoj trhových cien energií na trhoch a znižujeme maximálne regulované ceny tepla tam, kde sa to dá. Zároveň platí, že v prípade nákladov na teplo na rok 2023 už je prevažná časť slovenských domácností účinne ochránená mimoriadnymi opatreniami štátu,“ uviedol predseda úradu Andrej Juris.

Priemerné zníženie regulovanej ceny tepla sa týka takmer 40 000 domácností a niekoľko desiatok priemyselných a nebytových odberateľov tepla v SR. Zatiaľ čo minulý rok sa cena za megawatthodinu pohybovala v stovkách eur, tento rok je Slovensko na 20 – 30 eurách za megawatthodinu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia